Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Wout van Aert won in Lille zijn eerste en laatste veldritzege van het seizoen. BELGA

Vijf vragen aan Wout van Aert

“Dit is het niveau dat ik van mezelf verwacht”

Meer dan zes maanden na zijn val in de Tour en meer dan een jaar na zijn laatste zege in het veld knoopte Wout van Aert zaterdag in Lille voor eigen volk weer aan met een overwinning. Net op tijd. Zijn veldritseizoen zit er op en nu volgt de voorbereiding op het wegseizoen.

Wat betekent deze eerste zege na de horrorcrash in Pau voor jou?

“Dit doet enorm deugd. Het is niet de grootste overwinning, maar wel eentje voor eigen volk. Het is voor mezelf een mooie beloning na die lange revalidatie van zes maanden. Mijn gemoed en zelfvertrouwen waren helemaal anders geweest mocht ik mijn crossperiode afgesloten hebben met een reeks topvijfplekken en het gevoel dat ik weinig vooruitgang had geboekt.”

Je sloeg in de laatste rechte lijn wel een paar keer op jouw rechterdij, maar waarom bleven de grote emoties achterwege?

“Dat gebaar had ik al een paar maanden in mijn hoofd. Ik ben blij dat ik het eindelijk eens kon tonen. De tranen van op het BK in Lille drie jaar geleden waren er deze keer niet bij – ik merk dat mijn emotionele trekjes in de loop der jaren wat zijn afgevlakt. Voor de cross was ik wel enorm zenuwachtig, alsof het een kampioenschap was. Al sinds ik maandag thuiskwam van het WK had ik in mijn hoofd gestoken om hier te winnen.”

Hoe ver sta je nu conditioneel?

“Dit is het niveau dat ik van mezelf verwacht en de mensen van mij verwachten. Normaal had ik gehoopt deze vorm al op het WK beet te hebben, maar omdat ik de week voor het WK ziek was geworden, volgde dat procentje extra ook pas een week later. Dit is een aanknopingspunt om op te bouwen in functie van de voorjaarsklassiekers.”

Als storm Ciara het toelaat, vertrek je vandaag voor een hoogtestage van drie weken naar Tenerife. Wat hoop je daar te bereiken?

“Vorig jaar merkten Mike Teunissen, Amund Grondahl en ik dat we ons beste vormpeil hadden na de hoogtestage in functie van de Dauphiné en de Tour. Door nu in februari op hoogtestage te vertrekken, hopen we al in de klassiekers top te presteren. De cross is een goeie voorbereiding om intensiteit en explosiviteit aan te leggen, nu moet daar ook nog uithouding bijkomen. De voorbije weken duurden mijn trainingen nooit langer dan vier uur, de komende weken zullen de trainingen zelden korter dan vier uur zijn. Ik moet ook nog spiermassa verliezen. Tijdens mijn revalidatie heb ik veel in de fitness gezeten, waardoor ik extra been- en armspieren kweekte. Die extra spieren mogen nu weer weg.”

Hoeveel kilogram moet je nog kwijt?

“Ik denk dat er wel nog twee kilo zal afkunnen... (grijnst) Dan zal ik de rest in het voorjaar wel kunnen volgen.”

Het beste van Enkel voor abonnees