Amper zware schade na doortocht storm Ciara, maar daar zijn de kliffen weer

In Wenduine genoten schoolkinderen van het indrukwekkende uitzicht op de kliffen. Foto: mvn

Brugge / Blankenberge / Knokke-Heist / De Haan -

Veel spectaculaire taferelen tijdens de doortocht van Ciara, maar amper zware schade: dat was de heuglijke vaststelling na twee dagen stormweer. De komende dagen blijven vooral aan de kust de veiligheidsmaatregelen nog gelden.

Het hoogtepunt van storm Ciara lag in de nacht van zondag op maandag, maar ’s ochtends constateerden de hulpdiensten dat onze regio gespaard was gebleven van zware schade. De zwaarst gemeten windstoot van storm Ciara was er bij ons eentje van 120 kilometer per uur zondagavond omstreeks 21.20 uur in Blankenberge. Dat meldde weerman David Dehenauw. Een record was dat niet.

Opnieuw kliffen

De stormwind blies maandag lustig verder, waardoor het staketsel, de pier en andere gevaarlijke wandelingen afgesloten bleven. Tijdens het stormtij omstreeks 14 uur ’s middags werden het staketsel en de lage havenwandeling overspoeld door zeewater. “We hebben een aantal wandelaars van het afgesloten domein moeten halen. Het is moeilijk te begrijpen waarom mensen nog steeds over hekken kruipen. Die staan er in functie van hun veiligheid”, aldus Philip Denoyette, woordvoerder van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke. De maatregelen blijven daar ook de volgende dagen nog van kracht omdat de alarmdrempel van 5,60 meter wordt overschreden bij hoogwater.

Het stormweer lokte op verschillende plaatsen veel nieuwsgierigen. Die maakten talloze foto’s van al dat natuurgeweld. Meestal gebeurde dat wel vanop veilige afstand.

Na het stormtij van maandagmiddag bleken er ook op verschillende plaatsen langs onze kust opnieuw kliffen geslagen. Vooral in Wenduine, Knokke-Heist en Blankenberge werden kliffen tot anderhalve meter hoog geconstateerd. Die worden later in aanloop naar het zomerseizoen weggewerkt door het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK). In Knokke-Heist ging men maandag al aan de slag om overtollig zand van de Zeedijk te verwijderen.

Meer dan 300 oproepen

De Hulpverleningszone 1 - die de hele Oostkust, maar ook Oostende beslaat - kreeg sinds het begin van de storm zondagmorgen meer dan 300 oproepen binnen. Het ging telkens om kleinere materiële schade. “Maandag ging het leeuwendeel van de oproepen om omgewaaide bomen”, zegt Ilse Mayens, woordvoerster van de zone. “We zijn er eigenlijk relatief goedkoop van afgekomen. Zo kwamen er nagenoeg geen oproepen voor wateroverlast.”

In Brugge bleef het Belfort maandag opnieuw dicht door de hevige wind. En freinetschool De Klimop besliste om de school maandagmorgen niet te openen na overleg met de brandweer. Er staan namelijk heel wat bomen vlakbij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio