Na horrorcrash met truck krijgt ook gescheurde achillespees ‘Queen of Downhill’ niet klein: “En toch was het best eng”

We vergeven het u als u nog nooit gehoord heeft van Rachel Atherton. Maar de 32-jarige Britse is wel een fenomeen. Ze staat bekend als de ‘Queen of Downhill’, de spectaculaire maar aartsgevaarlijke discipline in het mountainbiken. De vijfvoudige wereldkampioen stond zes maanden aan de kant na een zware valpartij, maar nu is ze klaar voor haar comeback.

Vincent Van Genechten

Atherton hoopt op 22 maart in het Portugese Lousa haar eerste wedstrijd downhill te rijden sinds ze in juli vorig jaar in het Franse Les Gets haar achillespees afscheurde bij een val. Voor de vrouw die al 39 wereldbekerwedstrijden won in haar carrière (enkel Anne Caro doet met 41 beter) en een perfecte tien op een rij iscoorde n 2016 was het een lange en pijnlijke revalidatie. Na een snelle operatie liep ze enkele maanden rond met een gigantische plaaster rond haar been, daarna volgden de krukken.

“Het is enorm frustrerend geweest, dat wachten tot die achillespees weer aan elkaar was”, vertelt de Britse die in Wales woont aan Red Bull. “Vanaf dan kon ik weer de gym in en aan mijn kracht werken. Het werkte enorm motiverend dat ik vrij snel vooruitgang boekte. Het leek wel eeuwen te duren vooraleer ik opnieuw jumps kon doen met mijn fiets, maar elk doel dat je bereikte… Dat is waar ik mij op focuste. Elke dag die voorbijging, bracht me dichter bij die fitheid voor een wedstrijd.”

Het is nog niet 100 procent zeker dat Atherton op 22 maart aan de start zal staan. “Het wordt moeilijk om dan volledig fit te zijn, hard te kunnen rijden en nog herinneren hoe ik met een mountainbike moet rijden”, lacht ze. “Ik heb er zo lang niet op gezeten. Ik ga er alles aan doen om dan snel te zijn, maar we zien wel. Er komen nog wedstrijden aan. Toen ik voor het eerst weer op m’n tweewieler kroop… Dat was best eng. Ik voelde me constant nerveus. Dus het was vooral oppassen en traag rijden. Maar de frisse lucht, die deed me wel deugd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Taaie vrouw

Atherton - die ooit eens meer dan 200 vrouwen inhaalde in drie minuten - is het best gewoon om terug te keren na een val of om pijn te leiden. Zo kwam er twee jaar geleden een video online waarbij ze haar schouder na een valpartij zelf weer in de kom trok.

En in 2009 overleefde ze een horrorcrash toen een truck haar samen met broers Dan en Gee van de weg maaide in Santa Cruz, Californië.

“Ik was rustig naar AC/DC aan het luisteren toen ik plots die truck zag”, zei de Britse in een interview destijds. “Ik wist niet wat er gebeurde. We beslisten om uit te wijken, maar die chauffeur koos voor dezelfde kant. Ik zette me schrap, raakte zijn bumper en kwam op de voorruit terecht. Ik dacht dat ik dood was.”

Maar nu hoopt Atherton dat 2020 haar jaar wordt. Met opnieuw overwinningen in de Wereldbeker en misschien wel een record, maar ook met een spetterend trouwfeest. “Ik denk dat een huwelijk plannen waarschijnlijk meer stress geeft dan een wedstrijd rijden. Want dat heb ik al eens gedaan, maar trouwen heb ik nog nooit gedaan”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie