Coronavirus: nu al meer dan 1.000 doden

Coronavirus: nu al meer dan 1.000 doden

Foto: Photo News

De dodentol van het coronavirus in China is opgelopen tot 1.011. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Chinese autoriteiten. Die kondigden dinsdag 103 nieuwe sterfgevallen aan in de provincie Hubei.

Het totaal aantal doden in de provincie is daardoor op 974 gekomen. Met nog 37 dodelijke slachtoffers in de rest van China en twee buiten China komt het totaal aantal doden op 1.013.

De Nationale Gezondheidscommissie van Hubei heeft ook 2.097 nieuwe gevallen van infectie geïdentificeerd in deze provincie van centraal China, met als hoofdstad Wuhan. In Hubei zijn in totaal 31.728 mensen besmet. Ook is er nog sprake van 16.687 verdachte gevallen. In heel China zijn 42.268 mensen besmet.

Leiders van gezondheidscommissie ontslagen

In de marge van de uitbraak van het virus heeft Peking enkele verantwoordelijken de laan uitgestuurd. Zhang Jin, partijsecretaris van de gezondheidscommissie van de zwaar getroffen provincie Hubei, en plaatselijk directrice Liu Yingzi zijn aan de deur gezet. Ze worden vervangen door Wang Hesheng, het plaatsvervangend hoofd van de Nationale Gezondheidscommissie, zo melden staatsmedia.

In China kwam de laatste tijd steeds meer kritiek op de langzame reactie van de autoriteiten na de uitbraak van het virus. Vooral de dood van Li Wenliang, de arts die als een van de eersten waarschuwde voor een op handen zijnde epidemie maar door de autoriteiten het zwijgen werd opgelegd, veroorzaakte bijzonder veel verontwaardiging. De 34-jarige arts was uiteindelijk zelf besmet geraakt en overleed onlangs aan de gevolgen van het virus.

De beslissing om de twee verantwoordelijken van de provinciale commissie te ontslaan, is vermoedelijk een poging om de publieke opinie wat te kalmeren.

Overleg in Genève

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) buigt zich dinsdag en woensdag in Genève met honderden experts over de aanpak van het nieuwe coronavirus. Samen willen ze de juiste vaccins en behandelingen tegen het virus vinden.

“Het benutten van de kracht van de wetenschap is cruciaal om deze uitbraak onder controle te krijgen”, zei de directeur-generaal van de WHO, dokter Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Er zijn vragen waarop we antwoorden nodig hebben. De WHO speelt hierin een belangrijke rol door de wetenschappelijke gemeenschap samen te brengen en vooruitgang te boeken in de bestrijding van dit virus.”

De bijeenkomst moet onder andere een wereldwijde onderzoeksagenda en richtlijnen voor internationale gezondheidsorganisaties opleveren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees