Erdogan wil nog stap verder gaan en dreigt Syrisch regime “overal” in Syrië aan te vallen

Erdogan wil nog stap verder gaan en dreigt Syrisch regime “overal” in Syrië aan te vallen

Foto: AFP

Turkije zal het regime van de Syrische president Bashar al-Assad “overal” in Syrië aanvallen als er nog een aanval komt op Turkse troepen in het noordwesten van Syrië. Dat dreigement heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gelanceerd. Hij sprak woensdag met de Russische president Vladimir Poetin over de telefoon over de Syrische crisis.

De spanningen tussen Turkije en Syrië zijn de voorbije week opgelaaid. De troepen van Assad doodden maandag nog zeker vijf Turkse soldaten bij geschut dat Turkse posities in Idlib als doelwit had. Het Turkse leger beantwoordde die beschietingen. Vorige week kwamen ook al acht Turkse militairen om bij Syrische bombardementen.

“Ik verklaar dat we het bewind overal zullen treffen” in geval van een nieuwe aanval op de Turkse troepen in Idlib, zei Erdogan in een toespraak in Ankara. Turkije stuurde de jongste dagen belangrijke versterkingen en pantservoertuigen naar het noordwesten van Syrië.

“Bloedbad”

De president beschuldigde Rusland, de voornaamste militaire bondgenoot van Assad, ervan deel te nemen aan het “bloedbad” op burgers in de provincie Idlib. “Het bewind en de Russische troepen (...) die het bewind steunen, vallen onophoudelijk burgers aan en richten bloedbaden aan”, zo viel hij naar Moskou uit.

Op initiatief van Ankara kwam er woensdag een telefoongesprek met Vladimir Poetin. De twee presidenten wensen dat de Russisch-Turkse akkoorden voor een de-escalatie in Syrië “volledig uitgevoerd” worden, deelde het Kremlin na het gesprek mee. In de mededeling wordt verwezen naar de gedemilitariseerde zone in Idlib, waar Turkse en Syrische troepen slaags geraakten.

Corrigeer

MEER NIEUWS