Eleven Sports krijgt mediarechten

Tv-contract leidt tot chaos: AA Gent en Antwerp stappen niet mee in verkoop, Pro League wil alsnog akkoord bereiken

Tv-contract leidt tot chaos: AA Gent en Antwerp stappen niet mee in verkoop, Pro League wil alsnog akkoord bereiken

Foto: Photo News

De chaos om het tv-contract in onze voetbalcompetitie is compleet. De Pro League heeft de uitzendrechten toegekend aan Eleven Sports, maar op basis van de uitkomst van de stemming beslissen AA Gent en Antwerp verrassend genoeg om voorlopig niet mee te stappen in de collectieve verkoop van de rechten. Pro League-voorzitter Peter Croonen reageerde “emotioneel” en betreurde dat slechts 22 clubs van de 24 voorlopig meestappen in het mediacontract van 103 miljoen euro.

De Pro League heeft woensdag beslist om de mediarechten voor vijf jaar aan sportzender Eleven Sports toe te kennen. Het bod van 103 miljoen euro trok de Pro League over de streep. Volgens de statuten van de Pro League was een tweederdemeerderheid nodig, en die werd ook behaald.

Maar een aantal clubs was toch niet overtuigd. Twee clubs stemden tegen de toekenning van het tv-contract: AA Gent en Antwerp. Drie clubs hebben zich onthouden: KV Mechelen, Zulte Waregem en Anderlecht. Bij AA Gent, KV Mechelen en Zulte Waregem kan de beslissing om niet voor Eleven te stemmen deels ingegeven zijn door hun commerciële link met Telenet. Anderlecht wordt dan weer gesponsord door Proximus.

‘Kleintje’ Antwerp niet akkoord met verdeelsleutel

Veel heeft te maken met de verdeelsleutel van het contract van 103 miljoen over de verschillende clubs. Daarover moest unaniem een akkoord worden bereikt. In eerste instantie leken de zogenaamde kleine clubs vooral dwars te liggen, maar nu doet ook Antwerp lastig. Niet onbegrijpelijk, want Antwerp rekent zichzelf tot de topclubs en wil dus tot de G5 behoren, maar wordt tot nu toe nog bij de K11 gerekend. Zo dreigt Antwerp een aantal miljoenen mis te lopen na de verdeling.

Aan onze redactie werd gemeld dat AA Gent en Antwerp nog lang niet dicht bij een individuele verkoop van hun televisierechten staan.

LEES OOK. Voorzitter Paul Gheysens legt uit waarom Antwerp niet meestapt in verkoop van mediarechten

Tv-contract leidt tot chaos: AA Gent en Antwerp stappen niet mee in verkoop, Pro League wil alsnog akkoord bereiken
Michel Louwagie (AA Gent) gaat niet akkoord met het voorstel van de Pro League Foto: Olivier Matthys

“We zijn ver geraakt, maar niet tot op het einde”

Pro League-voorzitter Peter Croonen was op de aansluitende persconferentie naar eigen zeggen “emotioneel”. Hij betreurde ten zeerste dat niet 24 maar 22 clubs voorlopig meestappen in het mediacontract van 103 miljoen euro.

“Het resultaat is eigenlijk historisch”, aldus Limburger. “We zitten boven de 100 miljoen euro en ook het Belgische vrouwenvoetbal werd voor de eerste keer betrokken. Het was een moeilijk proces en we dachten een akkoord te hebben dat we vandaag konden valideren. We hebben ook nog laatste correcties aangebracht aan de verdeelsleutel voor de clubs. We hebben een tweederdemeerderheid gevonden om de rechten collectief aan Eleven Sports te verkopen. Maar twee clubs kozen ervoor om individueel hun rechten te verkopen – AA Gent en Antwerp – om redenen waar ik niet dieper wil op ingaan. Dat moeten zij zelf uitleggen. En dus kunnen we de toewijzing niet afronden, want een cruciale voorwaarde voor de hele verkoop was om dat met 24 clubs te doen.”

Wat is dan de oplossing volgens Croonen? “We zijn heel ver geraakt, maar niet tot op het einde”, klinkt het. “We gaan nu bekijken wat wij nog kunnen doen om tot een collectieve toewijzing te komen, of tot een met 22 clubs. Dat moeten we juridisch bekijken. Ik betreur dit enorm. Dat we dit historische moment niet kunnen vastgrijpen. De allergrootste en allerkleinste zijn wel akkoord gegaan. Elke club vindt vanuit zijn perspectief dat hij te weinig krijgt, maar 22 clubs hebben zich kunnen overzetten. Twee clubs niet. Dat maakt het proces enorm complex. Maar we doen voort om alsnog te kunnen landen.”

Tv-contract leidt tot chaos: AA Gent en Antwerp stappen niet mee in verkoop, Pro League wil alsnog akkoord bereiken
Peter Croonen was naar eigen zeggen “emotioneel” Foto: ISOPIX

“Alle middelen gebruiken om collectieve verkoop af te dwingen”

“We zitten hier met een paradox”, vulde Pierre François, CEO van de Pro League, aan. “Enkele jaren geleden gingen alle clubs akkoord met een deal van 80 miljoen euro. Nu niet met een deal van 103 miljoen euro. We gaan op managementniveau aan de slag om alsnog tot een akkoord te komen met 24 clubs. Dat is ons doel. Zo nodig dwingen we dat juridisch af.”

François wil daarvoor ver gaan: “We zullen alle middelen gebruiken om een collectieve verkoop af te dwingen. De CEO van Eleven Sports heeft akte genomen van het akkoord. Samen met ons zullen ze bestuderen welke stappen gezet moeten worden in het belang van het Belgisch voetbal.”

“Er zijn clubs die riskeren een hoge prijs te betalen”, aldus Croonen. “Denk maar aan de budgetten, die een gevolg hebben voor licenties. We willen dus zo snel mogelijk een nieuwe algemene vergadering beleggen.”

“Of ik kwaad ben? Nee, ik ben emotioneel”

Het laatste woord is voor voorzitter Croonen: “Of ik kwaad ben? Nee, ik ben emotioneel”, stelde hij. “We hebben hier een historische correctie op de verdeelsleutel bereikt (over de extra miljoenen bovenop het vorige tv-contract, nvdr.). We benaderen de verdeling 51/49 voor G5 en de andere clubs. Het bod van Eleven hadden we bovendien nodig om die correcties te kunnen doen. En zonder die correcties, hadden we geen akkoord gehad. Dat maakt het zo cynisch vandaag.”

“Er zijn enkele pistes die we kunnen bewandelen, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Een club als Antwerp heeft terecht de ambitie om bij de G5 te horen. Binnen twee, drie of vier jaar zal dat ook zo zijn. En AA Gent zag zijn mediarechten stijgen. Dus er waren veel redenen om akkoord te gaan. Iedereen heeft gezocht naar een oplossing. Maar ik verlies de moed niet, we kunnen dit over de streep trekken.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.