Man bestal vijf jaar lang oudercomité en eigen school

Schooldirecteur voor de rechter omdat hij geld stal van zijn oudercomité: “Ik kon de studies van mijn kinderen niet meer betalen”

Schooldirecteur voor de rechter omdat hij geld stal van zijn oudercomité: “Ik kon de studies van mijn kinderen niet meer betalen”

Geert D. voor de correctionele rechtbank. Foto: bfs

Temse -

De voormalige directeur van basisschool Sint-Jozef riskeert twee jaar cel met uitstel voor de diefstal van 120.000 euro van het oudercomité en de school waar hij werkte. “Met het geld betaalde ik de studies van mijn kinderen”, gaf hij beschaamd toe in de rechtbank.

Het oudercomité trok drie jaar geleden zelf aan de alarmbel. De leden stelden vast dat er stelselmatig cash geld werd afgehaald van hun rekening. Centen die, zo bleek na onderzoek, nooit werden gebruikt om concrete betalingen uit te voeren of om de lening af te betalen, die het comité had aangegaan voor de bouw van nieuwe kleuterklassen.

Het geld bleek telkens in de zak te belanden van toenmalig directeur Geert D. Die had in alle vertrouwen een volmacht gekregen over de rekening. Alles samen was er, verspreid over een periode van vijf jaar, zo’n 20.000 euro gestolen van het oudercomité en nog eens 100.000 euro van de scholengemeenschap Katholieke Scholen Temse Scheldekant.

Feiten waarvoor D. zich woensdag moest verantwoorden in de correctionele rechtbank van Dendermonde. “De schaamte is heel groot”, getuigde hij samen met zijn advocaat Kjell Verleysen. “Ik had financiële problemen en kon de studies van mijn kinderen niet meer betalen. Daarom heb ik geld van de rekening gehaald. Toen de feiten aan het licht kwamen, heb ik alles terugbetaald. Vandaag zijn zowel het oudercomité als de scholengemeenschap volledig vergoed. Ik betaalde zelfs meer terug dan ze zelf hadden berekend. Ik kan niet meer doen dan mijn grote spijt betuigen.”

Depressief

Meester Verleysen benadrukte dat zijn cliënt sinds het gerechtelijk onderzoek in een depressie is beland. “Hij genoot aanzien in de plaatselijke gemeenschap. Door de feiten werd hij herleid tot een minuscule fractie van zichzelf. Hij betaalde al het geld tot de laatste cent en zelfs meer terug. Dat bewijst dat hij grote inspanningen heeft geleverd en oprecht spijt heeft.”

Het openbaar ministerie vroeg een celstraf van twee jaar met uitstel en een boete van 1.600 euro voor de voormalige directeur. “Een gunstmaatregel omdat alle partijen werden terugbetaald”, motiveerde openbaar aanklager Ineke Veirman haar vordering. De verdediging van Geert D. drong op haar beurt aan op een opschorting van straf.

Tijdens het proces waren er geen burgerlijke partijen aanwezig. Die hadden met hun voormalige directeur eerder al een overeenkomst gesloten over de terugbetaling. Vonnis op 11 maart.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio