Belgisch basketbal verliest met John Loridon één van zijn iconen: “Hij was de eerste grote center in België”

Belgisch basketbal verliest met John Loridon één van zijn iconen: “Hij was de eerste grote center in België”

Foto: WAS

Het Belgische basketbal heeft met John Loridon één van zijn iconen verloren. “Big John” overleed gisteren op zijn 82ste en na een slepende ziekte.

Met zijn 2m05 was de Antwerpenaar in de jaren zestig één van de eerste centers en dus grote spelers in het Belgische basketbal. De Antwerpenaar startte zijn carrière bij Brabo Antwerpen en in het Sint-Henricus College. Hij maakte vooral faam bij Racing Mechelen en de nationale ploeg en aan de zijde van onder meer basketbalkeizer Willy Steveniers en Lucien Van Kersschaever.

“Letterlijk en figuurlijk de eerste grote speler”

We kwamen woensdagochtend op een persconferentie Willy Steveniers tegen. “John is niet goed. Het kan snel gaan,” zei de Keizer van het Belgische basketbal. In de loop van de namiddag volgde dan het bericht dat hij overleden was. “John was letterlijk en figuurlijk de eerste grote speler in het Belgische basketbal. John was een vriend waarmee ik samenspeelde in de nationale ploeg en bij Racing Mechelen. Zijn zoon Pieter is ook een “zoon” van mij. Hij kwam me dinsdag nog vertellen dat het bergaf ging met zijn pa.”

John Loridon en Willy Steveniers waren in de jaren 60 de dragende spelers bij Racing Mechelen, de ploeg waarmee ze samen vier keer in vijf jaar tijd kampioen werden. Loridon had toen al een titel in Duitsland (bij Aken) op zijn palmares staan. Ook bij de nationale ploeg vormden Loridon en Steveniers een gevreesde tandem. Loridon speelde 119 keer voor de Belgian Lions en nam vijf keer deel aan een EK. Hij won viermaal de Beker van België. De eerste keer bij Brabo Antwerpen. De ploeg van het Sint-Henricus College waar ook Antwerpse iconen als Kamiel Dierckx en Jef De Koste hun prille carrière begonnen.

Hij was in 1960 de tweede Speler van het Jaar na de iconische en stadsgenoot Jef Eygel (Antwerpse) in het referendum van Het Nieuwsblad. John kwam maar liefst 119 keer voor de nationale ploeg uit. Op een internationaal tornooi van de Belgian Lions in 2013 werd hij in de Lotto Arena gevierd als lid van de legendarische Club 100. “Dit is een emotioneel moment voor mij. Ik ben blij dat het Belgische basketbal nog eens aan mij denkt,” vertrouwde hij ons toe.

Generatiegenoot Lucien Van Kersschaever (81) speelde ook samen met John Loridon in de nationale ploeg en Racing Mechelen. “John was een rustige man. Iemand die ook laat in de basketbalsport terecht kwam. Hij kwam uit het korfbal. Coach Eddy Verswafel leerde hem, net als mij, enorm veel. Ik was 1m98 en hij 2m05. Wij waren het eerste grote duo onder de borden van het Belgische basketbal. We werkten samen ook nog het pré-olympisch tornooi richting Rome 1960 af. Ik heb zoveel herinneringen aan hem,” aldus Lucien Van Kersschaever.

Op Instagram neemt ex-Giant en zoon Pieter met een emotioneel bericht afscheid van zijn vader. “Ik heb zoveel van je. Het is nu beter zo. Je gaat niet dood voor mij, ook al zullen we mekaar niet zien. Ik ben je, je leeft in me. En daar ben ik zo trots op. Vandaag nog meer dan ooit.” John heeft met Frank ook een tweede zoon. Hij was in de jeugdreeksen ook een verdienstelijke speler die het tot de provinciale selecties schopte. Ondanks het gegeven dat Pieter bij Antwerp Giants in 2006 vertrok bleef John tot het begin van dit seizoen voor de Antwerpse club een trouwe supporter op zijn vaste seat in de Lotto Arena. De competitiewedstrijd tegen Luik begon dan ook met een minuut stilte ter nagedachtenis van John Loridon was al een tijdje ziek. Hij is 82 jaar geworden.

Patrick Ceulemans

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.