Celstraf met uitstel voor overschrijvingen naar broer in Syrië: “Steun aan IS”

Celstraf met uitstel voor overschrijvingen naar broer in Syrië: “Steun aan IS”

Foto: Dirk Vertommen

Mechelen / Maaseik -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft Mustafa E.K. uit het Limburgse Maaseik veroordeeld tot 30 maanden met uitstel omdat hij geld had overgemaakt aan zijn broer in Syrië. De man vocht ginds voor Islamitische Staat. Volgens het federaal parket steunde de man op die manier IS.

De speurders kwamen in 2017 te weten dat Mustafa tot twee keer toe geld had overgemaakt aan zogenaamde money collectors in Turkije. Geld dat bestemd was voor zijn broer Jamal, die in het Syrische conflictgebied aan het strijden was voor IS. Money collectors zijn tussenpersonen die ervoor zorgden dat het geld bij de bestemmeling in het oorlogsgebied geraakt. Alles samen ging het om bijna 3.000 euro, een poging om nog eens 4.000 euro over te maken, werd geannuleerd.

Een andere broer van de beklaagde verklaarde dat Mustafa zelf ook sympathieën had voor IS. Bovendien had hij veel contact met mensen die gekend stonden in terroristische dossiers. “En bovendien werd bij een huiszoeking in de woning van E.K.’s partner de geloofsbelijdenis van IS aangetroffen en ook tal van video’s die aantoonden dat de man een Jihadistisch profiel had”, zei federaal procureur Antoon Schotsaert.

De beklaagde zelf hield vol dat het geld voor zijn broer en zijn gezin was en niet voor IS. “Het is aan het Openbaar Ministerie om aan te tonen dat het opgestuurde geld effectief diende om wapens te kopen”, zei advocaat Jürgen Millen. “Mijn cliënt was ervan overtuigd dat het geld bij zijn broer in Syrië zou terechtkomen.”

De rechtbank achtte de feiten evenwel bewezen. Naast de celstraf met uitstel moet de man ook een boete van 3.000 euro betalen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio