Sablikova verlengt wereldtitel op 3.000 meter op het WK schaatsen

Sablikova verlengt wereldtitel op 3.000 meter op het WK schaatsen

Foto: EPA-EFE

De Tsjechische Martina Sablikova heeft donderdag in het Amerikaanse Salt Lake City de eerste gouden medaille op het WK schaatsen afstanden in ontvangst mogen nemen.

De titelverdedigster in de 3.000 meter haalde het in 3:54.25. De tweede plaats was voor de Nederlandse Carlijn Achtereekte (3:54.92) en de derde voor de Russin Natalja Voronina (3:55.24). In de buurt van haar wereldrecord (3:52.02) kwam Sablikova niet. De Tsjechische pakte in de VS haar zesde wereldtitel op deze afstand.

Het is de twintigste keer dat er om wereldtitels op afzonderlijke afstanden wordt geschaatst. De Utah Olympic Oval (1.425 meter boven de zeespiegel) wordt gezien als ‘s werelds snelste ijsbaan. De cijfers bewijzen het: sinds de opening in 2001 zijn er 71 wereldrecords gereden.

Bij het eerste WK afstanden ter plekke waren dat er zeven. Een jaar later sneuvelden er tijdens de Olympische Winterspelen acht mondiale toptijden. En in 2019 werd het seizoen in Salt Lake City besloten met een Wereldbekerfinale en zeven wereldrecords.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.