Bloemen is Kramer te snel af op 5000 meter op WK afstanden, Bart Swings eindigt 15e

Bloemen is Kramer te snel af op 5000 meter op WK afstanden, Bart Swings eindigt 15e

Foto: EPA-EFE

Ted-Jan Bloemen heeft goud behaald op de 5.000 meter op het WK afstanden. De Canadese houder van het wereldrecord reed in Salt Lake City naar 6:04.37 en was daarmee 0,54 seconde sneller dan Sven Kramer, die het zilver pakte. Bart Swings werd vijftiende in 6:22.42.

Kramer grijpt zo naast een negende titel op de 5000 meter. Ook die andere topfavoriet Patrick Roest kende geen prettige avond. Hij stortte helemaal in en werd zelfs nog gediskwalificeerd. Voor Bart Swings is de 15e plaats een logisch resultaat: hij zet alles op de massastart van zondag.

Wie in Salt Lake City schaatst, raadpleegt het schema van zijn beste tijden. Voor Swings zijn dat de tijden van zijn nationale record (6:11.54), dat hij op 10 december 2017 reed. Heel lang kwam hij niet bij die chrono in de buurt. Ook donderdag niet. De Leuvenaar lijkt momenteel veel moeite te hebben met zijn techniek. De slag is te kort en mist de nodige effectiviteit.

Ondanks de inmiddels jarenlange pogingen van Swings dateert de laatste Belgische medaille tijdens de wereldkampioenschappen afstanden uit de tijd van Bart Veldkamp. In 1996 won Veldkamp zilver op de tien kilometer. Twee jaar later was er brons op de vijf kilometer en in 1999 zilver op die afstand.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.