Coronavirus Covid-19: 116 doden, passagiers van cruiseschip Westerdam mogen van boord

Coronavirus Covid-19: 116 doden, passagiers van cruiseschip Westerdam mogen van boord

Foto: AFP

De voorbije 24 uur zijn in de Chinese provincie Hubei nog eens 116 mensen gestorven door het nieuwe coronavirus Covid-19. Dat melden de autoriteiten vrijdag.

Volgens de lokale gezondheidscommissie zijn in een dag tijd in de provincie 116 mensen overleden en 4.823 nieuwe gevallen vastgesteld. Daarmee stijgt de dodentol in het Chinese vasteland tot 1.483 en het aantal gevallen tot bijna 65.000.

Donderdag werden 242 nieuwe overlijdens en zo’n 15.000 besmettingen gemeld. Die grote toename was onder meer te wijten aan een nieuwe, bredere definitie van de infectiegevallen, luidde het.

LEES OOK. 15.000 besmettingen en 242 doden in één dag door coronavirus: “Maar het grootste risico ligt op dit moment niet in China” (+)

Cruiseschip

Coronavirus Covid-19: 116 doden, passagiers van cruiseschip Westerdam mogen van boord
De passagiers werden aan wal begroet door de premier van Cambodja. Foto: EPA-EFE

Ondertussen mogen de passagiers van het cruiseschip Westerdam na ongeveer twee weken rondvaren op de Aziatische wateren eindelijk van boord. Vrijdag gingen de eerste mensen aan wal in de haven van het Cambodjaanse Sihanoukville. Dat heeft het moederbedrijf van rederij Holland-Amerikalijn (HAL), Carnival Corporation, meegedeeld.

Aan boord van de Westerdam zijn 1.455 passagiers, onder wie twee Belgen en zo’n negentig Nederlanders. Het schip zocht de afgelopen dagen een haven om aan te meren, maar vond die niet vanwege angst voor het nieuwe coronavirus Covid-19. Donderdagochtend meerde het uiteindelijk aan in Sihanoukville.

Nadat het schip was aangemeerd, volgden nog medische controles aan boord. Volgens de Cambodjaanse autoriteiten is bij niemand het virus geconstateerd.

De Westerdam was op een veertiendaagse reis die begon in Hongkong op 1 februari. De gasten zouden eigenlijk op 15 februari van boord gaan in Yokohoma in Japan.

LEES OOK. Avontuur van Vlaams koppel op ‘corona’-cruiseschip bijna voorbij: “We mogen nog niet van boord, maar de rederij betaalt onze cruise volledig terug”

Miljardenverlies voor luchtvaartmaatschappijen

De luchtvaartmaatschappijen wereldwijd riskeren vier tot vijf miljard dollar te verliezen door het nieuwe coronavirus. Dat meldt de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO in een mededeling.

Volgens de organisatie van de VN hebben zeventig luchtvaartmaatschappijen alle internationale vluchten van en naar China geannuleerd en hebben vijftig andere hun vluchten verminderd.

Gevolg is dat er 80 procent minder capaciteit is voor internationale vluchten van en naar China en Chinese luchtvaartmaatschappijen verliezen 40 procent van hun capaciteit, klinkt het.

Uit voorspellingen van de maatschappijen blijkt dat ze in het eerste trimester van 2020 “een daling van 39 tot 41 procent van de passagierscapaciteit” verwachten, wat neerkomt op een daling van 16,4 tot 19,6 miljoen passagiers.

“Vóór de epidemie waren de luchtvaartmaatschappijen van plan om in het eerste trimester van 2020 hun capaciteit met 9 procent op te trekken in vergelijking met dezelfde periode in 2019 voor internationale verbindingen van en naar China”, aldus de ICAO.

De organisatie schat dat Japan 1,29 miljard dollar aan inkomsten uit toerisme zou kunnen verliezen en Thailand 1,15 miljard dollar. Ze voorspelt dat de gevolgen van de epidemie groter zullen zijn dan de gevolgen van de SARS-epidemie.

In China zijn verschillende steden afgesloten en het land verbiedt zijn inwoners om op georganiseerde reizen te gaan, zowel in China zelf als in het buitenland. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten raden reizen naar China af. België raadt alle reizen naar de provincie Hubei af en raadt aan om niet-essentiële reizen naar andere provincies uit te stellen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees