Fiasco voor Nederlandse topfavoriet op WK schaatsen: eerst instorten, nadien domme diskwalificatie

Fiasco voor Nederlandse topfavoriet op WK schaatsen: eerst instorten, nadien domme diskwalificatie

Foto: BELGAIMAGE

De 5.000 meter op het WK schaatsen is donderdagavond uitgedraaid op een fiasco voor de Nederlandse topfavoriet Patrick Roest.

LEES OOK. Te min voor Nederland, maar “import-Canadees” Ted-Jan Bloemen bezorgt Oranje zoveelste schaatskater

De Europees kampioen had dit seizoen geen enkele race verloren op zijn favoriete afstand en was voor niets minder dan het goud - en zelfs een nieuw wereldrecord - afgezakt naar het WK afstanden in Salt Lake City. Maar donderdagavond liep het helemaal mis. Roest ging nog wel goed van start, maar halfweg de race begon het al een flink stuk roestiger te lopen. In het slot stortte de 24-jarige Nederlander helemaal in en eindigde hij nog als vierde net buiten de medailles. Ook die vierde plaats moest hij uiteindelijk nog afgeven op een erg lullige manier. Omdat hij vergeten was het verplichte armbandje te dragen waaruit de jury kan opmaken of de juiste renner in de juiste baan schaatst, werd hij gediskwalificeerd.

“Ik was vooraf best wel zenuwachtig en eigenlijk alleen maar bezig met mijn race. Daardoor vergat ik dat armbandje om te doen. Natuurlijk, dat is mijn verantwoordelijkheid, maar meestal word je in zo’n geval even op je schouder getikt en krijg je het bandje aangereikt. Dat gebeurde nu niet. Ik heb het niet gezien en ik heb er ook niet meer aan gedacht. Dit is wel even een leermomentje”, zei hij aan De Telegraaf.

“Ik ben het hele seizoen ongeslagen en dan verlies je uitgerekend in de race om de wereldtitel voor de eerste keer. Dat is onwijs balen. De benen wilden gewoon niet wat ik wilde. Na vijf ronden werd het heel zwaar en reed ik stroperig verder. Op het einde kon ik echt niet meer op mijn benen staan.”

Het goud ging uiteindelijk naar Ted-Jan Bloemen, een Canadees van Nederlandse origine.

Fiasco voor Nederlandse topfavoriet op WK schaatsen: eerst instorten, nadien domme diskwalificatie
Foto: BELGAIMAGE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.