Elfyn Evans blijft leider, Neuville sluit dag af op zesde plaats in Rally van Zweden

Elfyn Evans blijft leider, Neuville sluit dag af op zesde plaats in Rally van Zweden

Foto: via REUTERS

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) staat na de eerste wedstrijddag van de rally van Zweden aan de leiding. De Brit won vrijdag twee van de vier klassementsritten en heeft in de stand 8,5 seconden voorsprong op wereldkampioen Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC), die eveneens twee ritten wist te winnen. Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC) volgt als derde op 14,3 seconden. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) sluit de dag af als zesde en volgt op 23,6 seconden van Elfyn Evans.

Een sneeuwrally waarbij de deelnemers veelal rijden op bevroren gravelwegen is best bijzonder. Behalve de openingsrit en het begin en einde van de tweede klassementsrit, was er nauwelijks sneeuw en ijs te bespeuren. De afsluitende 2,8 km lange klassementsrit van Torsby was een doorsnee gravelrit zoals we die in vrijwel elke gravelrally zien terugkomen, met dat verschil dat de rijders nu rijden met spijkerbanden in plaats van gravelbanden.

Elfyn Evans sluit de dag af als leider en bevestigt daarmee zijn goede prestaties van in Monte Carlo. Ott Tänak is voorlopig tweede en lijkt mentaal niets over te hebben gehouden aan zijn indrukwekkende crash van in Monte Carlo. Kalle Rovanpera verloor in de slotrit een handvol seconden en één positie toen hij de motor van zijn Toyota in de eerste haarspeldbocht liet afslaan. Toch mag de 19-jarige Fin, in wat nog maar zijn tweede WK-rally met een WRC is, tevreden terugblikken op zijn wedstrijddag.

Zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) is vierde op 17,8 seconden van teamgenoot Elfyn Evans en 3,5 seconden van zijn jonge Finse teamgenoot Rovanpera. Esapakka Lappi (Ford Fiesta WRC) is vijfde op 20,9 seconden van Evans en heeft op zijn beurt 2,7 seconden voorsprong op Thierry Neuville, die vrijdag als eerste de baan op moest en als ‘veger’ van dienst nogal wat tijd verloor.

Zaterdag worden dezelfde vier klassementsritten van vrijdag gereden. De rally van Zweden eindigt zondag kort na de middag.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.