‘Werknemer’ reisbureau moet meer dan twee jaar in erbarmelijke omstandigheden leven in kelder van de zaak

‘Werknemer’ reisbureau moet meer dan twee jaar in erbarmelijke omstandigheden leven in kelder van de zaak

Foto: Dirk Kerstens

Antwerpen / Kiel -

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft een lokaal reisbureau twee maanden gesloten. Er zijn ernstige aanwijzingen van mensenhandel in de zaak. In de kelder verbleef een werknemer al tweeënhalf jaar in erbarmelijke omstandigheden. Hij was afhankelijk van de uitbaatster voor het verkrijgen van verblijfsdocumenten.

De feiten van mensenhandel kwamen aan het licht tijdens een controle door de sociale inspectiediensten bij Rania Tourisme in de De Bosschaertstraat op het Kiel. “In de zaak werd een werknemer aangetroffen die al tweeënhalf jaar in de koude en vochtige kelderverdieping verbleef, in erbarmelijke omstandigheden”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van De Wever.

‘Werknemer’ reisbureau moet meer dan twee jaar in erbarmelijke omstandigheden leven in kelder van de zaak
Foto: Dirk Kerstens

“Op de grond van de kelder lagen twee cementzakken waarop een matras werd bevestigd met plastic folie, zodat de man droog kon liggen. Ook stond er een oude zetel en lagen er nog drie plastic zakken met persoonlijke spullen in de ruimte”, klinkt het verder.

Verblijfsdocumenten

De man verklaarde al tweeënhalf jaar te werken voor de uitbaatster van het reisbureau. “Het staat vast dat de tewerkstelling gebeurde zonder de noodzakelijke sociaalrechtelijke waarborgen”, aldus Vermant. “De werknemer had zelden een vrije dag en had geen contract. Zijn verloning, die uiterst gering was, gebeurde in de vorm van huisvesting in de kelder van het pand.” De werknemer was blijkbaar ook afhankelijk van de uitbaatster voor het verkrijgen van verblijfsdocumenten.

“Uit de vaststellingen, de verklaringen van de werknemer en het feit dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt, blijkt dat er ernstige aanwijzingen zijn dat er in de inrichting feiten plaatsvinden van mensenhandel. De burgemeester is bevoegd om de noodzakelijke maatregelen te treffen om deze illegale activiteiten een halt toe te roepen en beslist daarom de inrichting gedurende twee maanden te sluiten, vanaf vrijdag 14 februari tot en met maandag 13 april”, stelt de stad in een persbericht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees