Waarom onze ‘Bicycle Guy’ zo gek is op fietsen

Nieuwe fietsrubriek in Het Nieuwsblad: “Want de fiets, dat is het leven”

Nieuwe fietsrubriek in Het Nieuwsblad: “Want de fiets, dat is het leven”

Vanaf zaterdag 22 februari brengen we wekelijks een nieuwe rubriek. Guy Fransen, hoofdredacteur sport en fietsfanaat, leert je alles wat een fietser wil weten. Hoe je je fiets in orde maakt na de winter, bijvoorbeeld, of hoe je sneller kan fietsen en welke verlichting verplicht is. In deze column legt onze ‘Bicycle Guy’ uit waarom hij zo gek is op fietsen.

Feit. Ik zie mijn racefietsen liever dan mijn auto. Feit. Ik onderhoud al mijn fietsen ook beter dan mijn auto. Ik haat namelijk een vieze fiets, en erger me een klein beetje aan fietsers die met rammelende, verroeste of zichtbaar niet gepoetste rijwielen onderweg zijn. Mijn fietsvrienden weten overigens dat ik hen enkel help bij een lekke band als ze op een fiets rijden die niet vol overjaars slijk of smeer hangt. Ik heb overigens zelf steeds plastiek handschoentjes op zak, die ik bij de benzinestations mee graai. Daarmee vermijd ik maximaal vieze handen bij pech.

Dit gezegd zijnde. Ik ben fietsfan, fietsfanaat, fietsmaniak. Ik hou van elke fietser, ik adoreer al sinds kindsbeen de tweewieler. Leve de koersjes die ik toen als Eddy Merckx won. In binnen- en buitenland kan ik uren in een fietswinkel of atelier doorbrengen, laatst nog in het Italiaanse Bologna waar ik een smerige fietswerkplaats in een studentenbuurt verkoos boven een bezoek aan een kerk.

Ik hou ook van fietstochten. Solo op de fiets word ik helemaal zen, en die ritten zijn ook mijn beste bron van inspiratie. Bij thuiskomst kriebel ik de post-its vol. In gezelschap zijn die fietsritten de beste manier tot vriendschap. En netwerking. Menig manager zou jaloers zijn op mijn fietstelefoonboek. Fietsers zijn ‘partners in crime’, neuzen in dezelfde richting, al dan niet tegen de wind. En niks zaliger dan onderweg even halt te houden om samen een koffie te drinken.

Ik ben dolblij met de zichtbare invasie van de fietsers in de steden. Eindelijk ziet nu zowat iedereen in dat de fiets hét vervoermiddel is van heden en toekomst in die stedelijke omgeving. Nu nog de infrastructuur én een echte fietscultuur – zowel van fietsers als de andere weggebruikers – en we zijn helemaal op de goede weg. Bakfietsen, hoera. Scholen met niets dan fietsende kinderen – weg met de achterbankkinderen – hoera. Elektrische fietsen voor iedereen, hoera. Speedbikes (snel waar het kan, traag waar het moet), hoera.

Om die reden neem ik jullie vanaf nu graag mee in ons wekelijks verhaal over fietsen en fietsers. De fiets, de beste uitvinding na het wiel, al hebben de twee ook iets met mekaar gemeen. Dat god na Adam en Eva niet op die fiets is gekomen als creatie…

En ja fietsen biedt ook veel inspiratie en levenselixir. Eén van de mooiste boekjes in mijn kast. De erfenis van Briek, naar de oer-Flandrien Briek Schotte. Vol levenswijsheden als ‘wees content met wat ge hebt’ of ‘als ge moe zijt, moet ge rusten’. En wat hebben Freddy Mercury en Boudewijn de Groot met mekaar gemeen? Juist, ze maakten onsterfelijke songs over de fiets, om te zwijgen over de formidabele intro van Katie Melua over haar bicycles in Bejing.

Vrij naar mezelf. ‘De fiets, dat is het leven’. Eenzaam beukend tegen de wind, lekker wind mee hebben, je metgezellen uit de wind zetten, vriendschap, concurrentie, tegenslag, overwinning, roes, grinta.

Ja, ik ben fietsijdel en deel die deugd graag.

De Bicycle Guy

De eerste aflevering, waarin Bicycle Guy toont hoe je je fiets in orde maakt na de winter, lees je op zaterdag 22/2 in onze consumentenbijlage Check! en op nieuwsblad.be


Elektrische fiets met de nieuwste technische snufjes. Nu € 1.000 goedkoper.
Meer info op Nieuwsbladshop.be


Corrigeer