Hanne en Stijn Desmet leiden aflossingsploegen naar halve finales in WB shorttrack Dordrecht

Hanne en Stijn Desmet leiden aflossingsploegen naar halve finales in WB shorttrack Dordrecht

De Belgische shorttrackers hebben zich vrijdag tijdens de wereldbekerfinale geplaatst voor de halve finales van de aflossing over 5.000 meter. Stijn Desmet, Ward Pétré, Gert-Jan Goeminne en Rino Vanhooren schaarden zich op de eerste dag van de races in Dordrecht bij de beste acht.

Eerst won het kwartet een kwalificatiewedstrijd, vervolgens eindigden de vier als derde in hun kwartfinale. De laatste Italiaanse schaatser stopte in de laatste bocht de opmars van Desmet en werd daarvoor bestraft. De tijd (6:46.391) was goed genoeg voor een plek bij de top acht. Nederland vierde de rentree van het lang geblesseerde idool Sjinkie Knegt eveneens met een halvefinaleplaats.

Ook de gemengde aflossingsploeg, met Hanne en Stijn Desmet, Alexandra Danneel en Pétré, kwam verder op de 2.000 meter. De derde plaats achter Rusland en de Verenigde Staten volstond door de goede tijd (2:42.906). Dat is een nieuw nationaal record op een nieuwe discipline, die over twee jaar olympisch is.

Zowel in de aflossingskoersen als in individuele races loopt Stijn Desmet in de kijker. In het mannen- en het gemengde kwartet is Desmet nadrukkelijk de afmaker. Omdat hij zich met zijn zus Hanne in schaatscentrum Heerenveen heeft gevestigd is die rol niet zo vreemd. Het tweetal kan zich gerust professionele schaatsers noemen.

Bondscoach Pieter Gysel heeft intussen geconstateerd dat Stijn Desmet van die Nederlands-Belgische trainingsgroep de rapste ronden (lengte 111 meter) draait. Sneller dus dan Itzhak de Laat, die bij de Nederlanders voorlopig de rol van Sjinkie Knegt heeft overgenomen. “Dat geldt voor 90 procent van de keren dat we klokken”, zei hij voor aanvang van de driedaagse in Dordrecht. “We klokken hem zelfs onder de acht seconden.” Omgerekend betekent dat een snelheid van tegen de vijftig kilometer per uur.

Hanne Desmet, die een week geleden in Dresden net buiten de prijzen viel, plaatste zich eenvoudig voor de halve finale van de 1.500 meter. Haar voorsprong op Volha Talajeva uit Wit-Rusland die als tweede eindigde, was meer dan twee seconden. Dat is in de shorttrackwereld een straatlengte.

Op de 1.000 meter mag Hanne Desmet het toernooi tot haar ongenoegen niet voortzetten. Bij een op het oog correcte inhaalactie van Desmet vloog de Nederlandse Georgie Dalrymple uit de bocht. Desmet werd bestraft en de Nederlandse toegevoegd aan de kwartfinale. “Heel spijtig en niet terecht, zelfs de Nederlanders zeggen dat”, foeterde ze. “Ze hebben toch videobeelden?”

Stijn Desmet kwam op de 500 en de 1.000 meter verder. Vanhooren overleefde op de 1.000 meter de eerste schifting, maar haalde de kwartfinales niet. Hij mag het net als Danneel, Pétré, Goeminne en de debutanten Adriaan Dewagtere en Robbe Volckaert het in de herkansingen proberen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.