Wereldrecords sneuvelen bij de vleet op WK schaatsen, twee wereldtitels voor Nederland

Wereldrecords sneuvelen bij de vleet op WK schaatsen, twee wereldtitels voor Nederland

Natalia Voronina Foto: EPA-EFE

Op de derde dag van het WK afstanden in Salt Lake City (Utah) bracht zaterdag opnieuw veel spektakel, enkele straffe wereldrecords en twee wereldtitels voor Nederland.

Het begon al op de 5.000 meter voor vrouwen waarin Martina Sablikova de haar vertrouwde wereldtitel op sensationele wijze moest afstaan. De 32-jarige Tsjechische leek in de vierde rit met een wereldrecord (6:41.18) haar elfde wereldtitel op rij op de afstand binnen te hebben. In de zesde en laatste rit zorgde de Russin Natalia Voronina echter alsnog voor een daverende verrassing. Met een mondiale toptijd van 6:39.02 duwde ze Sablikova van haar troon. De Nederlandse Esmee Visser, olympisch kampioene op de afstand, pakte in 6:46.68 brons. Voor zaterdag stond het wereldrecord op 6:42.01. Die tijd schaatste Sablikova op 3 maart 2019 in Calgary.

Pavel Kulizhnikov klasse apart op 1.000 meter, Vosté achttiende

Ook Pavel Kulizhnikov pakte zaterdag de wereldtitel op de 1.000 meter in een nieuwe wereldrecordtijd. De 25-jarige Rus finishte in 1:05.69. Het zilver was voor de Nederlander Kjeld Nuis (1:06.73) en het brons voor de Canadees Laurent Dubeuil (1:06.76). In de schaduw van ‘s wereld beste sprinters slaagde Mathias Vosté er niet in zich te verbeteren. Zijn 1:07.95 leverde Vosté de achttiende plaats op.

Voor Kulizhnikov is het de tweede titel in twee dagen, vrijdag won hij de 500 meter. Een week geleden zei Kulizhnikov al dat in Salt Lake City een tijd onder de minuut en zes seconden noodzakelijk zou zijn voor de wereldtitel. Daarmee voorspelde hij een nieuw wereldrecord. Het oude was in bezit van Nuis (1:06.18), gevestigd op 9 maart 2019. Ook Nuis waande zich een vooraanstaande kandidaat voor het kampioenschap, net als zijn landgenoot Kai Verbij, de titelverdediger en Thomas Krol.

Wereldrecords sneuvelen bij de vleet op WK schaatsen, twee wereldtitels voor Nederland
Foto: EPA-EFE

Maar tegen Kulizhnikov was zaterdag niets te beginnen. “Ik had mazzel met de loting”, zei hij via een tolk bij de NOS. “Mijn vriend Ruslan Murashov is een geweldige sparringpartner voor mij. Ik zie nog wel mogelijkheden om sneller rond te gaan, 1:05 zit er zeker in.”

Vosté moest het opnemen tegen de Duitser Nico Ihle. Vrijdag had hij tegen diens landgenoot Joel Dufter geloot, maar die zegde wegens een griepje af. De in Friesland woonachtige Bruggeling kwam een kilometer lang niet in zijn slag en kon bijna-veteraan Ihle, die in 1:07.10 eindigde, niet bijbenen.

Nederlanders sluiten WK-dag af met twee titels

Toch was er ook nog goud voor Oranje. De laatste twee titels op de derde dag van de wereldkampioenschappen afstanden kwamen zaterdag op naam van de Nederlandse mannen en hun landgenote Jutta Leerdam.

Aanvoerder Sven Kramer, Marcel Bosker en Douwe de Vries wonnen de ploegachtervolging in een nieuw wereldrecord. De acht ronden werden voltooid in 3:34.18. Dat was ruim een seconde sneller dan de 3:35.60, die Nederland op 16 november 2013 in Salt Lake City had gereden. Een aanval van Japan op de Nederlanders mislukte. Het zilver was wel voor de Aziaten, het brons voor Rusland.

Wereldrecords sneuvelen bij de vleet op WK schaatsen, twee wereldtitels voor Nederland
Foto: EPA-EFE

Leerdam miste het wereldrecord op de 1.000 meter tot op 23 honderdsten. Het 21-jarige talent zegevierde in 1:11.84, voor de Russin Olga Fatkulina (1:12.33) en de Japanse Miho Takagi (1:12.34). Leerdam, naast een beloftevol rijdster ook populair fotomodel, verbeterde haar beste tijd met anderhalve seconde. Fans op de Utah Olympic Oval spraken al van de Jutta Oval.

LEES OOK. Nederlandse schaatsbabe Jutta Leerdam is een wervelwind, zowel op als naast het ijs: “Je kunt ook té graag willen soms”

Wereldrecords sneuvelen bij de vleet op WK schaatsen, twee wereldtitels voor Nederland
Jutta Leerdam Foto: EPA-EFE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.