Kim Clijsters begint maandag om 16u aan comeback tegen Muguruza: “Interessant om tegen zo’n goede speelster uit te komen”

Kim Clijsters begint maandag om 16u aan comeback tegen Muguruza: “Interessant om tegen zo’n goede speelster uit te komen”

Foto: BELGA

Garbine Muguruza (WTA 16). Zo heet maandag (ten vroegste om 16u Belgische tijd) de eerste tegenstander uit het derde deel van de carrière van Kim Clijsters. De atletische Spaanse won in 2016 Roland Garros en in 2017 Wimbledon, waarna ze diep wegzakte op de ranking. Begin dit jaar herstelde ze zich fors met een finaleplaats op de Australian Open.

LEES OOK. Toen ze zes jaar was bezorgde Kim Clijsters haar de dag van haar leven, nu is ze zelf tenniskampioene

Na die sportieve variant van de seven-year itch is het ook voor Clijsters soms nog wat zoeken naar haar routines uit dat vroegere leven. Toen ze van de ene cameraploeg wilde doorschuiven naar het andere tv-station vergat ze haar microfoontje af te doen, waardoor ze halverwege vastliep. Toch bleef ze ook voor Dubai Sports bereidwillig genoeg om met de glimlach een handvol woorden in het plaatselijke dialect na te zeggen.

Je wist dat je in het sterkbezette Dubai meteen tegen een topper, in dit geval Garbine Muguruza, zou spelen.

“Het wordt sowieso interessant om tegen zo’n goede speelster uit te komen. Garbine heeft enkele ups-and-downs gekend in haar carrière, maar staat er nu helemaal terug. Ze verloor dan wel de finale in Australië, maar bracht toch ook geweldig tennis. Maar eigenlijk ben ik niet zo bezig met mijn tegenstander. De focus ligt op mijn eigen niveau. Kan ik de dingen die op training al goed verliepen ook tonen in de wedstrijd, waar zenuwen en stress hun rol spelen? Ik ben nog volop aan het bijleren. Hoe moet ik de opslag lezen? Voor welke slag moet ik kiezen? Hoe moet ik me positioneren? Dingen die vroeger automatisch verliepen, moet ik nu nog overdenken. Ik voelde de voorbije dagen op training wel dat het vlotter gaat. Bij momenten speel ik al zoals ik wil spelen.”

Kan je inschatten hoe het tennis is veranderd sinds je afscheid in 2012?

“Ik heb alvast genoten van de doorbraak van jonge speelsters als Coco Gauff, Bianca Andreescu en Sofia Kenin. En ik was onder de indruk van de manier waarop Naomi Osaka in haar grand slams-finales op de juiste momenten schitterde. Het is een heel opwindende tijd voor het vrouwentennis. Maar ik vergelijk mezelf niet met hen.”

Heeft het ontbreken van een dominante speelster jouw beslissing beïnvloed?

“Eigenlijk niet. Ik kijk uit hoe dat jonge geweld de volgende maanden zal doorstaan. Ik heb zelf meegemaakt dat succes veel verandert. Er komt enorm veel op je af. Hoe gaat Coco Gauff daarmee om? Maar ik heb niet de indruk dat ze zich snel van de wijs laat brengen.“

Voel je dat er nog unfinished business was?

“Zo denk ik niet. Bij mij ging het echt om de uitdaging. Ik wilde opnieuw in conditie geraken en mijn fysieke en mentale grenzen opzoeken. Ik ben nooit helemaal uit de sport verdwenen, al was het maar door mijn academie. Maar uiteraard stonden de jaren vooral in het teken van mijn drie kinderen. Ik was in eerste instantie moeder. Sinds de driejarige Blake naar school is beginnen gaan, kon ik veel meer trainingsuren maken. Terwijl zij op de schoolbanken zaten, stond ik op het veld of zat ik in de fitness. Mijn jongens wisten zelfs niet wat hun mama overdag deed.”

Veel moeders bewonderen je. Ben je een rolmodel?

“Zo zie ik het niet. Ik heb wel vriendinnen die zich afvragen of ze hun hobby van vroeger weer opnieuw zouden oppikken. In die bezigheden vonden ze zoveel plezier, maar nu hebben ze daar geen tijd meer voor. Als ik andere vrouwen kan inspireren om die oude passie weer op te pakken, zou dat geweldig zijn. Je zoekt altijd een evenwicht. Bij mijn eerste comeback was ik al moeder van Jada. Als mama heb je snel een schuldgevoel, ook al reisde ze meestal mee. Weet je, ik ben opgegroeid met een moeder en een grootmoeder die altijd thuis waren. Dat is anders dan mijn huidige situatie. Maar ik geloof evenzeer dat het voor hen een waardevolle les is hoe belangrijk hard werken en overgave zijn.”

Is het belangrijk dat je kinderen je ook als tennisster leren kennen?

“Jada heeft me enkele jaren op het terrein gezien, al herinnert ze zich daar niets meer van. En op zijn drie jaar heeft Blake ook nu nog geen besef van mijn bezigheden. Maar ik hoop dat ook zij zullen kunnen genieten van dit avontuur. De WTA heeft me in een luxepositie geplaatst, waardoor ik zelf mijn kalender kan bepalen. Als het niet uitkomt voor de kinderen of voor examens van Jada, dan kies ik andere opties.”

Wanneer beschouw jij deze comeback als geslaagd?

“De media zouden graag een straffe uitspraak horen, maar ik kan daar moeilijk één duidelijk antwoord op geven, of een ranking of een resultaat op plakken. Eigenlijk had ik eerder kleine doelstellingen. Als ik die stuk per stuk zou halen, dan zou ik vooruitgang boeken. Overhaast te werk gaan, zou een slecht idee zijn. Ik moet aanvaarden dat het tijd zal kosten. Vanuit het verleden heb ik geleerd dat tornooien winnen heerlijk is en grote matchen spelen geweldig, maar dat de weg daarheen het meeste voldoening geeft. Dat is voor mij het leukste aan topsport. (lacht) Maar ondertussen ben ik al maanden aan het trainen en dat ben ik beu. Genoeg getraind: tijd voor het echte werk.”

Clijsters komt niet voor 16u Belgische tijd op het terrein

Clijsters en Muguruza zullen op Centre Court spelen, maar eerst worden op dat veld nog de partijen tussen Amanda Anisimova (WTA 29) en Barbora Strycova (WTA 30) en tussen Alison Riske (WTA 18) en Ons Jabeur (WTA 45) afgewerkt. Anisimova en Strycova beginnen er om 14u plaatselijke tijd (11u Belgische tijd) aan.

De wedstrijd tussen Kim Clijsters en Garbine Muguruza start niet voor 19u plaatselijke tijd (16u Belgische tijd).

Kim Clijsters begint maandag om 16u aan comeback tegen Muguruza: “Interessant om tegen zo’n goede speelster uit te komen”
Foto: BELGA
Kim Clijsters begint maandag om 16u aan comeback tegen Muguruza: “Interessant om tegen zo’n goede speelster uit te komen”
Foto: BELGA
Kim Clijsters begint maandag om 16u aan comeback tegen Muguruza: “Interessant om tegen zo’n goede speelster uit te komen”
Foto: BELGA
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.