Sportgala 2020

FOTO, Anshel Ver Eecke sportman, Sylvia De Spiegeleire sportvrouw en BBC Zulte U10 sportploeg van het jaar 2019

Vrijdagavond werd in de Gaston Martenszaal het jaarlijkse Sportgala georganiseerd door de Sportraad en de Sportdienst van Zulte. Profvolleyballer Kristof Hoho was de centrale gast van de avond, John De Vlieger presenteerde en Xavier Tavernier, voorzitter van de Sportraad, en sportschepen Olivier Peirs fungeerden als gastheren. Een professionele externe jury had enkele dagen voor het Sportgala zijn licht laten schijnen over de verschillende nominaties en daaruit de laureaten gekozen. In acht categorieën werden een aantal Zultse sporters in de bloemetjes gezet. Dansschool VID (Very Important Dance) van Elke Blancke zorgde halverwege voor de special act. Een fotoreportage van Paul De Langhe.

Jeugd

De uitreiking begon met de bekendmaking van de laureaat Sportbelofte 2019. Acrogymatlete Noor Careelmont (15) van Sportac ’86 kaapte daar de prijs weg. Zij is o.a. Belgisch Kampioen 2019 A 12-18 meisjes duo. Trampolinespringer Victor De Smet en badmintonspeler Thomas Mabbe vervolledigden het podium.

We bleven toen nog even bij de jeugd, want tot Sportploeg 2019 werd uitgeroepen de BBC Zulte U10. Vorig jaar werden zij als U8 nog gelauwerd als één van de kampioenen van Zulte. Quasi de volledige ploeg stapte ondertussen over naar de U10. Zij verloren dit seizoen van de tien wedstrijden geen enkele match. Meer nog, Elke wedstrijd bestaat uit vier minimatches. Van die veertig verloren zij er geen enkel. Volgens coach Tom Guns is hun sterk punt dat de groep, waarin ook één meisje meedraait, heel goed aan elkaar hangt. Dat bleek ook vrijdagavond want alle dertien spelertjes waren aanwezig op het podium.

Recreatief en G-Sport

Tussendoor kwam ook de recreatieve en de G-Sport aan bod. Vanessa De Dapper (36) werd onderscheiden als recreatieve sporter van het jaar met haar kampioenstitels Masters Enkel Oost- en West-Vlaanderen. Tom De Graeve werd uitgeroepen tot G-sporter van het jaar, specialiteit zwemmen met zijn derde plaats in de Special Olympics 25 en 50 m schoolslag. Hij liet Monique Vandenbroucke achter zich, clubkampioene boccia bij Somival.

Ook de sportkampioenen kregen een speciale vermelding. Willy Van Vynckt en Maria D’hondt zijn de kampioenen van Curvebowls De Guldebolders Machelen, Luc Veys, SDara Versnick, Jacques Vande Walle en Madeleine Labens van Joggingclub Zulte en Renske Carlier van Sportac ’86.

Sportman en Sportvrouw

Bij de nominaties voor Sportvrouw 2019 schitterde er een wereldkampioene. Sylvia De Spiegeleire veroverde deze titel in waterski racing in Vichy, Frankrijk als enige niet-Australische tussen de andere wereldkampioenen. Wie zich afvraagt wat waterski racing precies inhoudt, je kan het gerust de Formule 1 van het waterskiën noemen. Op één waterski worden snelheden van wel 160 km/u gehaald. Acrogymster Lisa Notebaert van Sportac ’86 werd verdienstelijk tweede.

Sportman van Zulte 2019 werd volleyballer Anshel Ver Eecke. Hij schitterde zowel in het gewone volleybal, met zijn ploeg Decospan Volley Team Menen, stootte hij door tot de halve finale van de Beker van België, als in het beachvolley. Met zijn partner Tim Lemmens haalde hij een tweede plaats in het Belgisch kampioenschap en een vierde plaats in het World Tour Beachvolleybaltornooi in Duinbergen. Petanquespeler Ybe Vertriest won 15 grote tornooien, werd tweede in het BK en werd geselecteerd voor de nationale ploeg. Hij werd tweede.

Persprijs en Sportverdienste

De regionale pers had voor de Persprijs 2019 zijn oog laten vallen op Seppe Van Hoyweghen. Deze negentienjarige telg uit een befaamde volleybalfamilie staat op de drempel van de Red Dragons, de senioren van de nationale volleybalploeg. Dit weekend was hij met zijn ploeg Lindemans Aalst, net als vorig jaar, verliezende bekerfinalist tegen Knack Roeselare.

De gala-avond werd afgesloten met de prijs Sportverdienste 2019. Die werd uitgereikt aan Joseph en Jacqueline De Poorter, die al in 1971 aan de wieg stonden van het damesvoetbal in Zulte. Gedurende veertig jaar namen zij de dames van Zultse VV op sleeptouw. Vandaag heet die ploeg SV Zulte Waregem Dames, speelt nog altijd in de Kastanjelaan en schonk grote namen aan het Belgisch en Europees voetbal als Jana Coryn en Tessa Wullaert. Paul Nys, oprichter en bezieler van Tafeltennisclub Olsene werd verdienstelijk tweede.

Er kon na de plechtigheden nog nagekaart worden in de bar van de Gaston Martenszaal, waar de bediening in handen lag van Sportiva Zulte.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio