Shorttracker Stijn Desmet heeft eerste wereldbekermedaille beet

Shorttracker Stijn Desmet heeft eerste wereldbekermedaille beet

Foto: Photo News

Shorttracker Stijn Desmet heeft zondag in het Nederlandse Dordrecht een eerste wereldbekermedaille veroverd. In een veld met ‘s werelds snelste schaatsers op de korte binnenbaan moest de 21-jarige Desmet op de 500 meter alleen de Zuid-Koreaan Lee June Seo voor laten gaan. Op de streep verwees hij de Kazach Abzal Azggalijev naar de derde plaats. De Nederlander Itzhak de Laat werd vierde.

Olympisch kampioen Wu Dajing was naar de B-finale verwezen, het niveau waar Desmet tot voor kort thuishoorde. De eerste ereprijs op dit niveau is een grote stap voor de schaatser van Ice Racing Team Antarctica. In het eindklassement voor de wereldbeker werd Desmet twaalfde. Op de eerste plaats prijkt de in Dordrecht afwezige Hongaar Shaolin Sandor Liu.

De prijs was voor Desmet niet helemaal verrassend. “Het is een hele opluchting. Ik had er dit jaar een beetje op gerekend. Het is mijn eerste echte finale van het seizoen en direct een medaille. Eerder op de middag had ik last van zenuwen. Ik was niet zo zeker van mijn tweede plaats.”

Met de hakken over de sloot had Desmet de halve eindstrijd gehaald. In de volgende race wees een fotofinish uit dat niet de Rus Konstantin Ivlijev maar hij een plek in de A-finale had verdiend.

De Belgische aflossingsploeg, met naast Desmet, Ward Pétré, Gert-Jan Goeminne en Rino Vanhooren, eindigde als derde in de B-finale. Dat betekent de zevende plaats in het klassement voor het weekeinde. In de wereldbekerdeindstand leverde het de equipe van bondscoach Pieter Gysel de twaalfde plek op. Er is voor het viertal ruimte voor verbetering. Goeminne heeft er net een wedstrijdpauze van anderhalf jaar opzitten. In juli onderging hij een bekkenslagaderoperatie en ook liep hij als student biologie malaria op tijdens een stage in Kenia. Pétré was twee maanden uit de race met een schouderblessure.

Kopman Desmet toonde zich in Dordrecht verbaasd hoe snel beiden weer op hoog niveau kunnen meeschaatsen. Volgens Desmet zijn ze beter dan in de voorbereiding op de Winterspelen van 2018, toen Gysel ook een aflossingsploeg had samengesteld. In die nieuwe formatie neemt de vroegere reserve Rino Vanhooren de plek over van Jens Almey, die na de Spelen stopte. Zelf denkt Desmet in een relay sneller te schaatsen dan op een individuele 500 meter.

Topsportdirecteur Jeroen Straathof, die drie lange werkdagen per week in dienst is van de Vlaamse Schaats Liga, gelooft in de olympische mogelijkheden van de Belgische shorttrackers. Stijn en zijn oudere zus Hanne (23) trainen in Heerenveen samen met de Nederlanders. In Hasselt is een nationaal trainingcentrum. In deze tak van het schaatsen gaat het volgens hem om het verbeteren van de trainingen en verhogen van de veiligheid. Dat laatste is al jaren een belangrijke thema in het shorttrack. De door de Internationale Schaatsunie (ISU) verplichte snijvaste pakken zijn lang niet in alle omstandigheden echt veilig.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.