Storm Dennis minder erg dan Ciara, toch R8 even afgesloten

Storm Dennis minder erg dan Ciara, toch R8 even afgesloten

De brandweer en takeldienst legden samen de verlichtingspaal om. Foto: djr

Kortrijk -

Omstreeks halfzeven zondagavond werkten de brandweermannen van de hulpverleningszone Fluvia 130 oproepen af gerelateerd aan storm Dennis. Een heel pak, maar de week voordien hield Ciara iets lelijker huis. Tegen dat uur op zondag waren al 200 interventies geteld. Maandagmorgen steeg dat nog tot iets meer dan 300.

In vergelijking een toch iets rustiger weekend voor de brandweerbrigade. “En dat is normaal. Alles dat vorige week los lag, waaide toen al weg. De ergste gevallen losten we toen al op”, zegt officier Olivier Dorme.

Video: Joerie Dewagenaere

In totaal waren een veertigtal brandweermannen de baan op die zich specifiek bezighielden met de storm. “Het ging vooral om de klassiekers – losliggende dakpannen, omgewaaide bomen en afgeknapte elektrische kabels. Weinig spectaculairs dus.”

Het meest opvallende viel voor op de R8 in Kortrijk. Daar knakte een verlichtingspaal. “Die viel gelukkig recht in de middenberm. Voor hetzelfde geld viel ze recht op de snelweg”, weet officier Jean-Pierre Demeestere.

Uit voorzorg werd een ander scheef staande verplichtingspaal door de brandweer en takeldienst zelf omgelegd. “Ondanks de controle na storm Ciara barstte het betonnen onderstel. We wilden geen risico lopen en namen dus onze voorzorgen.”

Door die werken was de R8 een tijdlang afgesloten tussen Pottelberg en Bissegem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio