Bart Swings kan Europese triomf niet herhalen en valt naast podium op WK schaatsen: “Ik zat eigenlijk nooit echt goed in de wedstrijd”

Bart Swings kan Europese triomf niet herhalen en valt naast podium op WK schaatsen: “Ik zat eigenlijk nooit echt goed in de wedstrijd”

Foto: AP

Wat Bart Swings vorige maand in het Nederlandse Heerenveen wel lukte, lukte hem zondagavond in het Amerikaanse Salt Lake City niet. De Europese kampioen was gestart als een van de grote favorieten voor de wereldtitel op de massastart, maar finishte na een harde wedstrijd naast het podium. Weg droom voor de pas 29 jaar geworden Leuvenaar. België blijft zo op zoek naar een eerste WK-medaille in het schaatsen sinds 1999 (Bart Veldkamp). De winst was voor Jorrit Bergsma.

De wedstrijd van de vrouwen bewees dat de zestien rondjes op het ijs hard gemaakt moesten worden op de snelle baan in de VS. Sluwe vos Bergsma begon helemaal achteraan, terwijl Swings in tweede positie van start ging. Achter thuisrijder en titelverdediger Joey Mantia, die een klein uur eerder nog derde werd op de 1.500 meter. De eerste aanval kwam van een Japanner, terwijl Swings zijn wedstrijd afstemde op Mantia.

De Let Haralds Silovs won de eerste tussensprint, waarna een kopgroep van vier man wegreed. Bergsma zette aan en ging in de achtervolging. Het duurde ronden voor hij kon aansluiten, maar dat was in de voorlaatste ronde het geval. Swings vertikte het om veel energie te verspillen en keek de kat uit de boom. Maar toen het peloton toch op kruissnelheid kwam, was het te laat. Bergsma reed een snelle laatste ronde en pakte de wereldtitel voor de Canadezen Jordan Belchos en Antoine Gelinas-Beaulieu, twee vluchters uit de beginfase van de race.

Swings liet in het laatste rechte stuk begaan en werd vijftiende. Coach Jelle Spruyt sloot hem troostend in de armen. Geen revanche van onze landgenoot dus voor de wedstrijd van een jaar geleden, toen het in de voorlaatste bocht van een toch al beroerd verlopen WK in Inzell helemaal misliep. In volle sprint kwam Swings ten val. Hij eindigde het toernooi in de veiligheidskussens.

“Toen Bergsma ging...”

Na afloop kregen we een teleurgestelde Swings aan de lijn. “Ik zat eigenlijk nooit echt goed in de wedstrijd”, aldus de Leuvenaar. “Ik had hier veel meer van verwacht, zeker na de Europese titel. Maar het was mijn weekend niet. Vooral dat zorgt voor een minder gevoel. Ook al was het inderdaad wel een vreemde wedstrijd. Toen Bergsma ging… Dat was mijn moment om mee te gaan, maar ik zat toen wat ingesloten. Ik weet het niet goed, ik had ook niet de volle overtuiging.”

Swings wilde vervolgens zijn energie niet opgebruiken om anderen te helpen. “Er waren wel wat tegenprikken, maar alle sprinters zaten constant achter mij. Om dan het gat dicht te rijden, dat zou onnozel geweest zijn. Ik heb de laatste drie, vier ronden hard gereden en het nog geprobeerd maar toen was het kalf al verdronken. Dat ik de sprint liet lopen? Ja, ik was vrij op en de top vijf was weg dus. Dit was alweer een leermoment, maar mijn seizoen is nu niet mislukt. Met die Europese titel ben ik heel tevreden. Er waren twee kansen op een podium en ik heb er eentje gepakt. Nu hoop ik snel thuis te geraken. Dan is het een weekje daar zijn en dan richting Hammar voor het WK allround.”

Boze Nederlandse

Bij de vrouwen verloor de Nederlandse Irene Schouten haar wereldtitel van Inzell aan Ivanie Blondin uit Canada. Achter de Zuid-Koreaanse Kim Bo Reum werd Schouten dit keer derde.

Schouten ging na afloop verhaal halen bij een van de Japanse schaatssters, die de titelverdedigster nadrukkelijk hinderden in de slotronden. “Ik sta hier met lege handen. Brons? Daarvoor ben ik niet gekomen”, reageerde Schouten na afloop bij de NOS. “Ik ben echt boos, ook op mezelf.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.