Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Action Images via Reuters

Atletiek

6m18: Duplantis doet er nog een cm bij

Armand Duplantis weet als geen andere waar de klepel hangt, zijn prille twintig lentes ten spijt. Een week nadat de Zweed in het Poolse Torun de Fransman Renaud Lavillenie het wereldrecord polsstok ontfutselde met een jump over 6m17, deed hij er zaterdag in Glasgow nog een centimeter bij. Op eenzame hoogte, want geen van zijn concurrenten rondde de zes meter.

Duplantis zweefde bij zijn eerste poging met ontstellend gemak over die ijle hoogte, alsof het nauwelijks moeite kostte en hij nog maar eens moest aanlopen om het record nog wat verder aan te zwengelen. Dat deed hij echter niet. Natuurlijk niet. In Glasgow streek hij met de glimlach opnieuw een premie op van 30.000 dollar, net als de week voordien in Polen. Hij zou gek moeten wezen om op dezelfde dag nog eens een record te springen. Meer dan één premie per sessie valt er immers niet te verdienen. Dat heeft hij natuurlijk geleerd van Sergei Bubka, zijn legendarische voorganger. De Rus deed er zeventien sprongen en tien jaar over om zijn wereldrecord op te krikken van 5m85 naar 6m14. Van 6m05 naar 6m14 ging het telkens met één centimeter vooruit. Elke keer bingo.

Duplantis wil dit jaar nog minstens één keer cashen. Met olympisch goud. “Het is genieten, maar mijn beste sprong wil ik reserveren voor deze zomer, in Tokio.”

Onze landgenoot Ben Broeders werd derde in Glasgow met 5m75, een evenaring van zijn Belgische record. (pdk)

Het beste van Enkel voor abonnees