Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  VDB

Aalst kan één set dwarsliggen, maar ondergaat dan wet van de sterkste

5 op een rij voor Roeselare

Roeselare mocht gisteren in het Antwerpse Sportpaleis een eerste hoofddoel van het seizoen afvinken. Uitdager Aalst bleek één set lang een reële bedreiging, maar moest daarna de wet van de sterkste ondergaan en de West-Vlamingen een vijfde beker op een rij gunnen. Woensdag wacht de cupwinnaar echter al een kapitale partij in de Champions League. En dan is er ook de competitie nog.

Geschiedenissen herhalen zich al eens. Bekerfinales vormen daarop geen uitzondering. Twaalf maanden geleden stonden Roeselare en Aalst in het Sportpaleis al tegenover mekaar voor ruim 10.000 kleurige volleybalfans. De Ajuinen wekten toen met winst in de openingsset hoop op een spannend spektakel, maar moesten daarna dimmen. Gisteren was dat niet anders.

Verrassend genoeg ondervond het ervaren Roeselare de meeste moeite om op temperatuur te komen. Al snel op achterstand gezet door een enthousiaste uitdager, kon het niet meer dreigen. Was dit Aalst dan echt zoveel sterker dan twaalf maanden geleden, zoals Hendrik Tuerlinckx vooraf waarschuwde? Allicht wel, maar toch nog niet genoeg om een machine als die van Roeselare te laten ontsporen. “We mogen fier zijn dat we het zover hebben gebracht”, zocht Aalst-coach Johan Devoghel naar troost. “Onze spelverdeler is 19, onze libero 20. Uiteindelijk hebben we het goed gedaan. We moeten gewoon bekennen dat Roeselare momenteel over meer kwaliteit beschikt. Kwaliteit én ervaring.”

De West-Vlamingen slaagden erin om na die tegenvallende openingsset halverwege de volgende beurten telkens een demarrage te plaatsen en een voorsprong op het bord te zetten die Aalst niet meer gedicht kreeg. “Op die manier dwongen ze ons om risico te nemen met de service”, stelde Gertjan Claes nuchter vast. “Sommigen kunnen dat aan, anderen niet. Vandaar die reeks opslagfouten. We verloren niet veel meer terrein, maar konden ook niet meer naderen.”

Matthijs Verhanneman Roeselare “Eens op dreef, vallen we nog moeilijk te stoppen. Niet dat het allemaal oogstrelend was, maar kom...”

“Ik denk dat het onze grote sterkste was dat we ons over die moeilijke eerste set heen konden zetten”, vond Matthijs Verhanneman, opnieuw één van de uitblinkers bij Roeselare. “Dat lukt alleen met een uitgebalanceerde ploeg als die van ons. Eens op dreef, vallen we nog moeilijk te stoppen. Niet dat het allemaal oogstrelend was, maar kom...”

Champions League

Veel genieten was er overigens niet bij voor de mannen van coach Steven Vanmedegael. Staf en spelers staan nog voor een paar stevige uitdagingen. Woensdag al kan Roeselare zich in eigen huis voor het eerst plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League, een select groepje van acht ploegen. “Ook dát zou een hele prestatie zijn”, keek captain Tuerlinckx met blinkende ogen vooruit. “Uiteraard vind ik het spijtig dat we geen feestje kunnen bouwen na onze bekerwinst. Maar dat is nu eenmaal topsport. Als dat woensdag beloond wordt met een stek in de volgende ronde van de Champions League, tussen al die grootheden, hoor je mij absoluut niet klagen.”

Setstanden: 25-21, 18-25, 18-25, 22-25

Aalst: Van Hoyweghen, Kaislasalo 17, Gorski 7, Staszewski 7, Van de Voorde 8, Smit 7; libero: Versttraete. Kwam in: Rybicki 2, Oprins 2, Keel, Claes 4, Wiltenburg

Roeselare: Walsh 5, Tuerlinckx 18, Verhanneman 15, Fragkos 12, Fasteland, Coolman 5; libero: Deroey. Kwam in: Desmet, Vandoorn, Depovere

Het beste van Enkel voor abonnees