Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Bij hun “vrijlating” was er een cadeau van de directeur van het militair ziekenhuis: een klok “omdat ze de uren hadden moeten aftellen”.   BELGA

“Pingpongen met mondmasker tegen de verveling”: Belgen naar huis na twee weken corona-quarantaine

Twee weken werden ze in quarantaine gehouden in het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek, maar zondag mochten acht landgenoten eindelijk naar huis. “Vanavond ga ik met de hele familie frieten eten.”

Enige Belgische patiënt met corona heeft ziekenhuis verlaten Eerste corona-dode in Europa

Ze waren mogelijk besmet met het coronavirus, en daarom werden acht Belgen twee weken lang in quarantaine gehouden in het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek. Na een laatste negatief resultaat mochten ze zondagnamiddag eindelijk weer naar huis. Van de directeur van het ziekenhuis was er nog een cadeau: een klok “omdat ze de uren hadden moeten aftellen”.

Het weerzien met de familie was emotioneel. Johan Smets (52) uit Strombeek viel zijn dochter Laura direct in de armen. “We hebben iedere dag met elkaar getelefoneerd. We hoorden dat het goed ging en werden dus ook niet ongerust”, zegt Laura.

Johan was samen met zijn verloofde Jian Hua Fu (53) in Wuhan om er het Chinees Nieuwjaar te vieren, maar dat viel door het coronavirus gedeeltelijk in het water. Zijn 52ste verjaardag vierde hij vorige zondag dan weer in het militair ziekenhuis. “Ik ben er getrakteerd op taart. Het was wel geen vijfsterrenhotel, maar we kregen toch een vijfsterrenservice. Het personeel heeft er alles aan gedaan om ons verblijf hier zo aangenaam mogelijk te maken.”

Johan Smets Gezonde Belg “Het was hier dan geen vijfsterrenhotel, maar we kregen wel een vijfsterrenservice”

De eerste dagen in quarantaine was Johan nog druk in de weer met het geven van interviews, maar daarna loerde de verveling om de hoek. “Mijn verloofde en ik hebben veel gebabbeld en er was internet en televisie, maar de eerste dagen bestonden vooral uit opstaan, douchen, eten, zitten en slapen. We hadden eerst ook niet veel contact met de andere bewoners. Als we naar de gemeenschappelijke ruimtes gingen, moesten we een mondmasker dragen, onze handen desinfecteren en altijd twee meter afstand houden. Op de gang en in de gemeenschappelijke ruimtes was dat wat ongemakkelijk. De komst van een pingpongtafel heeft de situatie toch enigszins veranderd. Dat was de ideale manier om met elkaar in contact te komen en bezig te blijven. Maar door het mondmasker bleef dat toch beperkt tot een kwartier.” Ook wat buitenlucht opsnuiven was niet evident. “We hadden een terras van twee vierkante meter, maar mochten daar niet samen op.”

Door samen in een moeilijke situatie te zitten, zijn er ook vriendschappen ontstaan. “We hielden veel contact in een chatgroep en zijn in deze twee weken vrienden voor het leven geworden. Als ik volgend jaar weer op vakantie naar Wuhan ga, dan ga ik hen daar zeker opzoeken en spreken we af op café. Maar eerst ga ik vanavond echte Belgische frieten eten met mijn familie.”

Twee Belgen die een week later zijn teruggekeerd, blijven nog een week in het militair ziekenhuis.

Philip Soubry mocht zaterdagavond het ziekenhuis verlaten.  Olivier Matthys

Enige Belgische patiënt met corona heeft ziekenhuis verlaten

West-Vlaming Philip Soubry (54), die als enige Belg het coronavirus had, mocht zaterdagavond het ziekenhuis verlaten. Na twee laatste tests in het Sint-Pietersziekenhuis bleek hij niet langer besmet te zijn. De man, die in China woont en werkt, werd op 2 februari samen met de acht andere Belgen gerepatrieerd. “Donderdag bleken er bij een test nog zeer kleine sporen in mijn lichaam te zitten. Maar nu ben ik blijkbaar virusvrij”, vertelde hij zaterdagavond. Daarna ging hij op bezoek bij zijn ouders in Gullegem. “Later vanavond trek ik ook nog naar Kortrijk voor een pint en een pita. Daar keek ik allang naar uit. Ik was het wel wat beu in het ziekenhuis.” Volgens Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid is Soubry nu “de veiligste man van het land. Hij kan het virus niet meer krijgen.” Omdat hij immuun is, moet hij deze week nog naar het ziekenhuis om bloed te geven. De antilichamen in zijn bloedplasma kunnen dienen om andere patiënten te helpen genezen.(csn)

Eerste corona-dode in Europa

Het coronavirus heeft nu ook een eerste dodelijk slachtoffer in Europa gemaakt. In Frankrijk overleed een 80-jarige Chinese toerist die er sinds eind januari in het ziekenhuis was opgenomen. Eerder waren er ook al drie patiënten overleden in de Filipijnen, in Hongkong en in Japan. Maar nu is er dus voor het eerst een dodelijk slachtoffer buiten Azië. Volgens de Franse minister van Gezondheid Agnès Buzyn overleed de patiënt aan een longontsteking veroorzaakt door het virus. De man kwam uit de Chinese provincie Hubei en arriveerde op 16 januari in Frankrijk. Op 25 januari werd hij opgenomen in een Parijs ziekenhuis, waar zijn toestand snel achteruitging. Ook zijn dochter werd opgenomen, maar zij is intussen aan de beterhand. Ze mag binnenkort het ziekenhuis verlaten.

In China is de dodentol opgelopen tot 1.600 nadat er in de provincie Hubei nog eens 139 dodelijke slachtoffers zijn gevallen. (csn)

Het beste van Enkel voor abonnees