Ziekenhuis gaat patiënten en bezoekers vervoeren met dit zelfrijdend busje

Ziekenhuis gaat patiënten en bezoekers vervoeren met dit zelfrijdend busje

‘Olli’ zal pendelen tussen een tramhalte en de ingang van het ziekenhuis. Foto: AZ Maria Middelares

Gent -

In het Gentse ziekenhuis Maria Middelares is maandag een zelfrijdend busje aangekomen. Het toestel – een primeur in ziekenhuisland – zal vanaf maart bezoekers en patiënten vervoeren tussen een tramhalte en de ingang van het ziekenhuis. In de eerste fase zal wel nog een chauffeur meerijden.

Maandag is het toestel, dat de bijnaam Olli kreeg, aangekomen in het ziekenhuis. Via een openbare aanbesteding was AZ Maria Middelares vorig jaar op zoek gegaan naar een fabrikant om een zelfrijdend toestel in te zetten tussen de bus- en tramhaltes aan het ziekenhuis en de campus.

“Op maandag 23 maart zal het voor het eerst passagiers vervoeren”, zegt AZ Maria Middelares in een persbericht. Er is plaats voor acht passagiers. Het voertuig kostte zo’n 360.000 euro en zal aan vijftien per uur pendelen tussen een tramhalte aan de Kortrijksesteenweg en de ingang van het ziekenhuis, een traject van zo’n 600 meter. Daar rijdt momenteel al een pendelbus tussen.

3D-printer

Het voertuig is afkomstig van een Amerikaanse producent en is volledig gemaakt met een 3D-printer. “Het busje kan binnen een geo-afgebakende zone zelfstandig, dynamisch de rijroute bepalen en aanpassen in functie van gedetecteerde obstakels”, zegt het ziekenhuis.

“Voorzien van LIDAR-sensoren en radars heeft de shuttle op elk moment een 360°-zicht op de omgeving, waardoor de veiligheid maximaal gegarandeerd wordt. In de beginfase zal evenwel steeds een begeleider meerijden om passagiers volledig vertrouwd te maken met de technologie.”

LEES OOK Zelfrijdend pendelbusje komt uit printer, en dit ziekenhuis vertrouwt er zijn patiënten aan toe

Ziekenhuis gaat patiënten en bezoekers vervoeren met dit zelfrijdend busje
Ollie zal deze pendelbus op de ziekenhuiscampus vervangen. Foto: FVV
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio