Sporting Lokeren ontkent “met klem” dat een faillissement nakende is: coronavirus zorgt voor vertraging in zoektocht naar geld

Sporting Lokeren ontkent “met klem” dat een faillissement nakende is: coronavirus zorgt voor vertraging in zoektocht naar geld

Foto: BELGA

De storm op Lokeren is sportief en extra-sportief nog niet gaan liggen. De overeenkomst met het Chinese Ke Hua Sports loopt al een tijdje vertraging op door het Coronavirus. Intussen doken er ook geruchten op over een faillissement, maar dat ontkent de club met klem.

Voorzitter Louis de Vries wilde persoonlijk naar China afreizen, maar kreeg net als alle andere Belgen geen toelating. De club zoekt momenteel naar bijkomende oplossingen om de financiële situatie uit te klaren. Vorige week zat het bestuur samen met de groep rond Willy Carpentier, de voormalig ondervoorzitter die vorige zomer ook een poging ondernam om de club in handen te nemen. Met het oog op de licentie worden beide pistes opengehouden.

“Sporting Lokeren wil met klem de geruchten ontkennen als zou gemeld zijn aan spelers en personeel dat vrijdag het faillisement zou aangevraagd worden”, klinkt het in een persbericht als reactie op de geruchten daaromtrent. “De realiteit is dat donderdag opnieuw een Raad van Bestuur wordt bijeengeroepen, en gekeken wordt welke pistes nu verder bewandeld worden. Dat de situatie door de problemen in China bemoeilijkt wordt mag duidelijk zijn, maar de club heeft een contract met het Chinese Shangai Kehua en hoopt dat zo spoedig mogelijk te verzilveren. De club zal volgende vrijdag opnieuw communiceren.”

“Ik weet niet waar al die geruchten, dat we het faillissement zelf gaan aanvragen, vandaan komen”, aldus voorzitter Louis de Vries. “Ik heb deze ochtend wel de mensen in de club, de spelers en het personeel, toegesproken en gemeld dat er donderdag een Raad van Bestuur is. We zullen daarop enkele beslissingen nemen. Iemand heeft dit verkeerd geïnterpreteerd en de moeite gevonden om het zo naar buiten te brengen. Ik krijg nu heel de tijd telefoons met de vraag of we vrijdag de boeken gaan neerleggen. Dat is dus niet het geval.”

Sporting Lokeren ontkent “met klem” dat een faillissement nakende is: coronavirus zorgt voor vertraging in zoektocht naar geld
Foto: BELGA

Spelers en trainers willen “verder vechten”

Sporting Lokeren beleeft zowel op sportief als financieel vlak woelige tijden maar de spelers en staf van de rode lantaarn in de Proximus League willen “verder vechten” voor de club. Dat laten ze maandag weten in een communiqué na afloop van een onderhoud met voorzitter Louis de Vries.

“Er werd ons vanmorgen meegedeeld dat de club in een precaire financiële situatie zit en dat de mogelijkheid bestaat dat achterstallige en toekomstige lonen bij zowel spelers als trainers niet meer uitbetaald gaan worden. Naar aanleiding van dit nieuws hebben spelers en staff beslist om ondanks deze moeilijke omstandigheden in het belang van supporters, jeugdwerking en medewerkers verder te vechten voor deze club.”

De bijeenkomst tussen het bestuur en een delegatie supporters van maandagavond werd opnieuw uitgesteld omdat het bestuur momenteel onvoldoende duidelijkheid kan geven over de huidige situatie. De fans hoopten een antwoord te krijgen op enkele zeer duidelijke en gericht vragen. En dan vooral: hoe gaat het bestuur het vertrouwen van de supporters terugwinnen. Al zijn er voorlopig veel vragen en weinig antwoorden.

Lokeren verloor zondag met 0-2 van Virton en is daardoor veroordeeld tot de play-downs in 1B. Ook financieel zitten de Waaslanders in slechte papieren en is voorzitter Louis De Vries op zoek naar vers kapitaal om de club leefbaar te houden.

Geen overleg tussen supporters en clubbestuur

De vergadering die maandagavond zou plaatsvinden tussen het clubbestuur van Lokeren en enkele “geëngageerde supporters” werd afgeblazen. “Dat op aanraden van de juridische dienst van de club”, meldde persverantwoordelijke Guy Van den Broeck.

“Ontgoocheld vernamen we dat het met onze club de slechte richting uitgaat. Het gesprek dat vanavond zou plaatsvinden, zal gezien de precaire situatie niet doorgaan”, klinkt het in een mededeling van de supporters. “Voor we onze kijk op de situatie geven, willen we vooral ons respect en dank uitspreken aan trainers, spelers en omkadering omdat zij ondanks de situatie toch verder willen spelen.”

“Wij hebben ons naar het huidige bestuur steeds constructief opgesteld. Meermaals werd ons gezegd dat binnen afzienbare tijd alles in orde zou komen. Ook hebben we altijd aangegeven onze contacten, kennis en expertise ten dienste te stellen van de club. Het enige wat we terugvroegen was duidelijkheid, eerlijkheid en transparantie, de basis voor vertrouwen. Door een gebrek daaraan hebben we een eerste overleg afgeblazen. Nochtans zijn er genoeg voorbeelden van andere clubs waar supportersparticipatie wel werkt.”

“Belangrijker is dat er ondanks de mindere vooruitzichten duidelijkheid komt. Wij als supporters kunnen enkel maar aangeven dat we hen die de club willen laten verder bestaan en daar de nodige inspanningen voor willen leveren, ten volle steunen. We hopen dat de gesprekken de volgende dagen in alle discretie kunnen verlopen en mocht de doorstart er effectief komen, dan willen wij hieraan graag meewerken. Wij blijven hopen dat onze club zich lokaal mag blijven verankeren op een deftig niveau en met de nodige aandacht voor het sterke jeugdproject dat Sporting Lokeren toch wel heeft.”

Sponsorbusjes opgehaald

Maandagavond werden er trouwens sponsorbusjes opgehaald. Een teken aan de wand? De club ontkent dat het iets te maken heeft met de financiële situatie en dat de bussen werden aangeslagen. Maar wordt ongetwijfeld vervolgd.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.