Politiegebouw in Etterbeek gesloten door te veel asbest

Politiegebouw in Etterbeek gesloten door te veel asbest

Foto: Photo News

Brussel / Etterbeek -

Een gebouw van de federale politie in Etterbeek, vlakbij de Vrije Universiteit Brussel, is maandag gesloten nadat was gebleken dat er te veel asbestdeeltjes in de lucht zitten. Een veertigtal mensen werd voor de rest van de week naar huis gestuurd, zo meldt de federale politie. Het is niet duidelijk hoe lang het probleem al aansleept, zegt de christelijke vakbond. Die dringt erop aan dat alle oudere gebouwen van de politie op asbest gecontroleerd worden.

Het gaat om een gebouw dat deel uitmaakt van het complex Géruzet, waar vooral interne opleidingen plaatsvinden.

In oktober vorig jaar was er een incident met een gesmolten lamparmatuur. Op dat moment bleek dat er asbest aanwezig was in het gebouw. Dat is niet noodzakelijk een probleem, zo lang de asbestvezels “vastzitten” in het materiaal waarin ze verwerkt zijn. Er werd toen ook een luchtanalyse aangevraagd, zegt de federale politie, en daaruit bleek maandagochtend dat “de wettelijk toegelaten asbestwaarden overschreden zijn”.

De politie zegt meteen alle nodige maatregelen genomen te hebben. De medewerkers werden naar huis gestuurd, de opleidingen zijn opgeschort en de Regie der Gebouwen bekijkt welke dringende maatregelen mogelijk zijn. Het gezondheidsrisico voor de werknemers zou eerder klein zijn, zo zeggen artsen volgens een politiewoordvoerder.

Meer duidelijkheid

Vakbondsman Joeri Dehaes van de christelijke vakbond ACV blijft toch met vragen achter, nadat de bonden maandag op de hoogte waren gebracht van de luchtanalyse. Zo is het niet duidelijk hoe lang er al te veel asbest in de lucht hangt in het gebouw en hoe lang er politiemensen aan zijn blootgesteld. Dat kan sinds het incident zijn, maar ook al langer of pas sinds kort.

Volgens Dehaes ligt het probleem bij de plafondtegels, die “losgebonden asbest” bevatten. “Die vormen een heel groot risico”, zegt hij. “Zodra ze gemanipuleerd worden, bijvoorbeeld voor het vervangen van een lamp of bij het afstoffen, kunnen er asbestpartikels vrijkomen.”

De ACV’er vraagt om te beginnen meer duidelijkheid over het probleem en over de maatregelen die er genomen zullen worden. Meer algemeen vraagt hij dat er een nieuwe asbestinventaris wordt opgemaakt van alle oudere politiegebouwen, “iets wat we al sinds 2005 aankaarten”.

De asbestproblematiek zal woensdag besproken worden tijdens een bijeenkomst van het hoog overlegcomité van de politie, waar alle betrokkenen samenzitten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio