Jongeren tussen 9 en 17 zijn de toekomst van Loots toneelgezelschap

'P loves J', een moderne Shakespeare bij de jeugd van Ludio

De eerste lezingen van P loves J© pbl

De eerste lezingen van P loves J© pbl

Voor het eerst echt op scène, in een moderne Shakespeare© pbl

© pbl

1 / 4
thumbnail: De eerste lezingen van  P loves J
thumbnail: De eerste lezingen van P loves J
thumbnail: Voor het eerst echt op scène, in een moderne Shakespeare
thumbnail:

De tragiek van de Broers Geboers zindert nog na, en daar is Ludio al met de volgende productie. Wie het Lootse gezelschap kent, weet dat ze in het verlengde van hun jaarlijkse voorstelling ook altijd de kaart van de jeugd trekken. "Gezien het aantal jongeren is het een evidentie om een aparte productie te brengen", zegt Ludio-man Paul Bracke. "P loves J" brengt heel veel volk op scène in een moderne Shakespeare.

Geert Herman

'P loves J', waarvoor de initialen staan is minder belangrijk, maar dat het vonken zal geven, daar mag u al gerust van zijn. "Het is inderdaad een moderne aanpak van het bekendste liefdeskoppel van Shakespeare, Romeo en Julia", vertelt Paul Bracke. "Maar deze keer herschreven door Sebastien Dewaele. De Gentse acteur kan u kennen uit Bevergem, Eigen kweek en ook uit Gent-West, de prachtige Vier-reeks waarin hij de rol van transgender Axelle speelt in de vrouwengevangenis. Zijn versie gaat net als bij Shakespeare over twee rivaliserende bendes, die even debiel als schlemiel zijn. In dit geval de 'Goethalsen' tegen de 'Vercruysses'. Maar wat gebeurt er als ene van Vercruyssen verliefd wordt op ene van Goethals? Dan zit het spel op de wagen, en is de vraag of de liefde dan wel de rivaliteit en de vijandigheid de bovenhand zal halen." U merkt het: Ludio gaat explosief, en laat de emoties oplaaien.

Volk zal er genoeg op scène staan, want naast -excusez le mot - oudjes Pieter Taghon en Barbara Annaert, twee door de wol geverfde acteurs van Ludio, spelen er liefst vijftien jongeren mee: Noa Van Bellegem, Inte Maes, Gilles Bunneghem, Kato Ysebaert, Julie Taghon, Jolien Monsecour, Tibe Debunne, Amélie Taghon, Pieter-Jan Viane, Lisa Baertsoen, Marie-Lou Van Durme, Lowie Ryckebusch, Jozefien Vandebuerie, Alexander Vincent en Stella Van Bellegem. Met hier en daar wat familielinken, maar dat had u al door.

De acteurs stonden niet allemaal plots voor de Ludio-deur. "Nee, de zoektocht is niet eenvoudig", aldus Paul Bracke. "Laat ons maar zeggen dat het eerder hobbelig verloopt, en dat we zowat alle kanalen hebben aangeboord. Via kennissen, maar ook via de website, Facebook en alle moderne middeltjes waarmee je de jeugd informeert. Maar er dient zich een volledig nieuwe generatie aan, met veel inzet en talent. Dat stemt ons natuurlijk blij, want de vorige generatie die bij ons aan bod kwam, heeft meestal om reden van hogere studies afgehaakt. Toneel is nooit de enige interesse van een aantal jongeren dat je meekrijgt, en dan moeten er keuzes gemaakt worden. De generatie die we nu op sleeptouw nemen is jong: de leeftijd varieert tussen 9 en 17 jaar. Als we als toneelgroep willen overleven, dienen we daar op in te zetten. En dat doen we met plezier. We hopen dat ze het later van ons zullen overnemen."

Al dat jong geweld, gedreven door het enthousiasme van Barbara Annaert zien? Er zijn voorstellingen op vrijdag 6 en 13 maart, zaterdag 7 en 14 maart, telkens om 20 uur en een bijzondere matinee op zondag 8 maart om 15 uur. Met koffie en iets bij. In de jeugdlokalen Orphanimo!! in de Koning Boudewijnlaan. Kaarten bestellen kan via reservaties@ludio.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus