Ploegleider weigert Mathieu van der Poel te coachen in wedstrijden: “Hij is vaak de pispaal bij ons”

Ploegleider weigert Mathieu van der Poel te coachen in wedstrijden: “Hij is vaak de pispaal bij ons”

Foto: Photo News

Nog één keer slapen en dan maakt Mathieu van der Poel zijn comeback op de weg tijdens de Ronde van Algarve (19-23 februari). In de aanloop naar de rittenwedstrijd sprak Michel Cornelisse, ploegleider bij Alpecin-Fenix, in de podcast De Grote Plaat over de Nederlandse kampioen.

Van der Poel staat bekend als een speelvogel, zowel op als naast de fiets. “In de gesprekken voor een wedstrijd is hij serieus, tot alle belangrijke dingen gezegd zijn en voor hem het leuke gedeelte begint”, zei Christoph Roodhooft vorige week nog bij Cycling Weekly.

Ploegleider Michel Cornelisse beaamt: “Hij is ook vaak het pispaaltje in de Whatsapp-groep, als hij een keer verloren heeft bijvoorbeeld. Dan wordt hij beetgenomen, maar de andere keer doet hij zelf net zo hard mee. Het is een eenvoudige jongen”

De Nederlander vertelt ook dat Van der Poel soms de borden met eten uitdeelt bij zijn ploeg: “Het is iets kleins, maar het is wel iets waar ik op let. Ik zie een Valverde dat niet direct doen. Die heeft toch nog iets speciaals binnen de ploeg.”

“Niet makkelijk te coachen”

Nog opvallend: de ploegleider laat Van der Poel tijdens een wedstrijd vooral zijn eigen ding doen: “Hij is niet makkelijk te coachen, maar dat doe ik dan ook niet. Ik vind het belangrijk dat renners van zijn generatie fouten durven te maken.”

LEES OOK. Mathieu van der Poel krijgt speciale Fortnite-raceschoenen om aan het wielerseizoen te beginnen

Heel wat smaakmakers in Portugal: eerste clash Van der Poel-Evenepoel!

De 46e Ronde van de Algarve (2.Pro) kan ook naast Mathieu van der Poel uitpakken met een sterk deelnemersveld. Eindwinnaar van vorig jaar Tadej Pogacar is er weliswaar niet bij, met tweevoudig winnaar Geraint Thomas, Remco Evenepoel, Miguel Angel Lopez, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Elia Viviani staan er genoeg andere sterren aan de start.

Ploegleider weigert Mathieu van der Poel te coachen in wedstrijden: “Hij is vaak de pispaal bij ons”
Foto: Photo News

De Ronde van de Algarve had de voorbije jaren concurrentie van de Ronde van Oman, de Ruta del Sol en de UAE Tour, maar dit seizoen werd de Ronde van Oman van datum verplaatst, en later ook afgeblazen wegens het overlijden van de sultan, waardoor heel wat klassieke renners nu wel afreizen naar Portugal om zich klaar te stomen op het openingsweekend.

Tadej Pogacar pakte vorig jaar zijn eerste grote zege in Portugal, maar kiest nu voor de UAE Tour. De strijd om het eindklassement zal wellicht gevoerd worden tussen Geraint Thomas, eindwinnaar in 2015 en 2016, en diens ploegmaat Michal Kwiatkowski (winnaar in 2014). Verder mag verwacht worden dat Remco Evenepoel zich in de strijd zal gooien, temeer er een slottijdrit staat gepland die hem goed moet liggen, net zoals Miguel Angel Lopez, al zal de Colombiaanse klimmer dan wel veel tijd moeten nemen in de bergetappe(s).

Uitkijken wordt het ook naar Vincenzo Nibali, Luis Leon Sanchez, Maximilian Schachmann, en wie weet kan Tim Wellens ook verrassen in zijn eerste koers van het seizoen.

Sprinters krijgen twee dagen hun kans. Fabio Jakobsen meet zich met zijn oude ploegmaat Elia Viviani, Cees Bol, Edward Theuns, Alexander Kristoff, Tom Van Asbroeck en Danny van Poppel. Voorts zijn er twee bergritten en kan Remco Evenepoel eens zien wat hij waard is in de afsluitende tijdrit van 20,3 km tegen Rohan Dennis, Stefan Küng, Lennard Kämna en Yves Lampaert om een paar namen te noemen.

Maar het is voor ons Belgen dus toch vooral uitkijken naar het heroptreden van Mathieu van der Poel na het WK veldrijden in Dübendorf en onze landgenoten. Evenepoel, maar ook nog Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Philippe Gilbert, Xandro Meurisse (afgelopen weekend nog rit- en eindwinnaar van de Ronde van Murcia), Yves Lampaert en Jasper Stuyven als grote namen. En wie weet kan neoprof Ilan Van Wilder zich al eens tonen.

LEES OOK. Belg achter succes van Mathieu van der Poel geeft zelfs voor korte vakantie instructies: “Hij mocht wel de locatie kiezen”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.