88 nieuwe besmettingen aan boord van Diamond Princess

88 nieuwe besmettingen aan boord van Diamond Princess

Foto: EPA-EFE

Op het cruiseschip Diamond Princess in Japan zijn opnieuw 88 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Japanse ministerie van Gezondheid. De besmettingen zijn aan het licht gekomen bij tests op 681 opvarenden. In totaal zijn zo 542 passagiers van het cruiseschip met het virus besmet, van de 3.700 passagiers en bemanningsleden die aanvankelijk aan boord waren.

Op het cruiseschip zitten volgens lokale media zo’n 3.200 mensen in quarantaine, onder wie verschillende Nederlanders. De autoriteiten maakten eerder bekend dat alle passagiers zijn getest. Diegenen die niet zijn besmet, mogen de komende dagen in principe het schip verlaten.

De autoriteiten leggen in een brief aan opvarenden uit dat het verwerken van de testresultaten enige tijd in beslag kan nemen. De eerste passagiers kunnen naar verwachting op woensdag aan land gaan. Het hele proces neemt wellicht drie dagen in beslag.

“Als u en uw kamergenoot allebei negatief testen en geen koorts of ademhalingssymptomen hebben, kunnen jullie voorbereidingen treffen om het schip te verlaten”, staat in de brief. Passagiers die persoonlijk contact hebben gehad met iemand die het virus heeft, moeten wel langer in quarantaine.

LEES OOK. Van luxecruise naar ‘drijvende gevangenis’: bijna 3.000 passagiers leven al 14 dagen opgesloten door coronavirus

Repatriëring

Sommige landen hebben al aangekondigd hun burgers op het schip te repatriëren. De Verenigde Staten haalden zondag al meer dan driehonderd mensen op. Tijdens die evacuatie bleek dat veertien mensen besmet waren met het virus. Zij mochten toch mee en zullen in hun thuisland worden behandeld.

Ook andere landen, waaronder Australië en Canada, hebben bekendgemaakt burgers op het schip te repatriëren. Het Verenigd Koninkrijk maakte dinsdag bekend eveneens mensen met een vliegtuig te willen ophalen. Er zou al contact worden gezocht met Britten aan boord.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer