Letterlijk. Dit is er beslist over de lage-emissiezone in Gent

Letterlijk. Dit is er beslist over de lage-emissiezone in Gent

Foto: fvv

Gent -

“We gaan voor een betere luchtkwaliteit in Gent. Daartoe komt er deze legislatuur een uitbreiding van de LEZ.” Dat benadrukt het Gentse stadsbestuur dinsdag nog eens in een gezamenlijk persbericht. Coalitiepartners Groen en SP.A ruzieden de hele dag over de afspraken.

Maandagavond had het stadsbestuur van Gent de rangen gesloten op de gemeenteraad, nadat de afspraken rond de lage-emissiezone werden geconcretiseerd. De plooien leken gladgestreken. Maar nauwelijks twaalf uur later zat het er alweer bovenarms op in de Gentse coalitie.

Groen en SP.A ruzieden dinsdag publiekelijk in de media over de nieuwe afspraken over de lage-emissiezone. Na een nieuwe ronde crisisoverleg onderschreven de Gentse SP.A-schepenen dinsdagmiddag mee een mededeling. Die werd uitgestuurd door burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Daarin laat het stadsbestuur er geen twijfel over bestaan: de LEZ in Gent wordt ten laatste in 2025 uitgebreid. Naar waar en wanneer juist, wordt nog in detail bekeken.

LEES OOK Letterlijk. Dit is er beslist over de lage-emissiezone in Gent

De communicatie wordt volgens burgemeester De Clercq nadrukkelijk onderschreven door de vier partijen uit het stadsbestuur. Al valt op sociale media de afwezigheid van SP.A op. De boodschap van burgemeester De Clercq werd meteen verspreid via de socialemediakanalen van Open VLD, Groen en CD&V. Enkel de Gentse SP.A pikte de boodschap niet meteen op via haar kanalen.

Achter de schermen is de politieke schade aanzienlijk. Het Gentse stadsbestuur sleept zich van crisis naar crisis.

ANALYSE De LEZ-schade is aanzienlijk: Gents stadsbestuur van crisis naar crisis

Dit is de letterlijke tekst met de politieke afspraken binnen de vierpartijencoalitie in Gent:

De ambitie in het bestuursakkoord voor Gent 2018-2024 is heel duidelijk. We gaan voor een betere luchtkwaliteit in Gent. Daartoe komt er deze legislatuur een uitbreiding van de LEZ. Deze uitbreiding doen we doelgericht en stapsgewijs na een onderzoek.

1. Om de uitbreiding op een goede, correcte en sociale manier door te voeren, trekken we lessen uit de ervaringen van de huidige lage-emissiezone in Gent. We laten de uitwerking en het effect van communicatie en van sociale en andere flankerende maatregelen van de huidige lage-emissiezone inschatten en evalueren.

2. We brengen objectivering in het debat op basis van referenties en indicatoren, die de meerwaarde van de invoering van de LEZ op de luchtkwaliteit in vele andere Europese steden hebben aangetoond. Uiteraard wordt ook de evolutie van de luchtkwaliteit in Gent de komende jaren op de voet gevolgd en ontsloten op basis van concrete meetpunten en -resultaten.

3. Om de modaliteiten van de verdere uitbreiding te bepalen en te verfijnen voeren we dus een studie uit. Zo kunnen mogelijke zonering, volgorde van invoering in mogelijke zones, impact op aantal bewoners en bedrijven/ondernemers, een tijdsplan, sociale en andere flankerende maatregelen worden in kaart gebracht, uitgewerkt en vastgelegd.

ANALYSE. De LEZ-schade is aanzienlijk: Gents stadsbestuur van crisis naar crisis

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio