MNM en Cycling Vlaanderen lanceren nieuwe campagne ‘Zij aan Zij’

Gezocht : meisjes die willen koersen

Gezocht : meisjes die willen koersen

Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke moet als personal coach en voorbeeld meer meisjes aansporen om te koersen. Foto: Marc Van Hecke

Radiozender MNM besteedt volgende week woensdag de middaguitzending aan een oproep aan meisjes om op de koersfiets te stappen. Op dit ogenblik rijden slechts 152 meisjes wedstrijden, tegenover 3.350 jongens. Cycling Vlaanderen wil dat aantal drastisch omhoog, anders hebben we geen vijver met talent meer waaruit toekomstige kampioenes kunnen worden gehaald. De campagne krijgt de naam ‘Zij aan Zij’.

LEES OOK. Flanders Classics schakelt versnelling hoger voorvrouwenwielrennen: op naar Scheldeprijs voor D’hoore en co.

MNM heeft Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke te gast in de studio en zal in de uitzending ook contact hebben met Julie De Wilde, vice-wereldkampioene bij de juniores en vorig jaar door Het Nieuwsblad ook verkozen tot Flandrienne onder haar leeftijdsgenoten (m/v).

Door beroep te doen op jonge vrouwelijke boegbeelden hoopt Cycling Vlaanderen genoeg andere meisjes aan te spreken. Eerste doel van de uitzending volgende week: minstens 40 tot 60 kandidaat-wielrensters uitnodigen voor twee introductiedagen, op 8 maart in Gent en op 14 maart in Baal (Tremelo)

Gezocht : meisjes die willen koersen
Jolien D’hoore gaat dit jaar naar de Olympische Spelen. Om nieuwe olympische kandidates te vinden voor de volgende Spelen, moet nu talent gezocht worden. Foto: Photo News

‘’Op die try-outs willen we de meisjes laten kennismaken met de wielersport, en ook met een aantal fysieke proeven ontdekken of ze wel in aanmerking komen voor competitiesport’’, zegt projectleidster Anne-Laure Gheerardyn. Met de eerste bijeenkomst wil Cycling Vlaanderen al meteen een groepsgevoel creëren onder de dames. Ze gaan samen op pad. Wie nadien zin heeft, en goedgekeurd wordt voor competitie, zal nog dezelfde dag vernemen in welke club ze in haar regio terechtkan. Cycling Vlaanderen bevroeg de voorbije maanden diverse Vlaamse clubs of ze willen meewerken aan een meisjeswerking, en ook faciliteiten willen voorzien om de meisjes apart te laten trainen. Voor wie toehapt, voorziet de wielersportfederatie een racefiets aan voordelige huurvoorwaarden en ook fietsschoenen zullen allicht ter beschikking worden gesteld.

Gezocht : meisjes die willen koersen
Julie De Wilde kwam, net als Remco Evenepoel, uit het voetbal en scoort nu als wielrenster. De wielersport hoopt op meer meisjes als haar. Foto: Marc Van Hecke

‘’De meisjes zullen nadien van nabij gevolgd worden in diverse workshops. Ze zullen ook geholpen worden door vrouwelijke coaches vanuit Cycling Vlaanderen. Jesse Vandenbulcke zal hen sportief opvolgen, daarnaast hebben we ook een dame die hen zal helpen op het vlak van fietsmechaniek, we hebben een sportpsychologe die hen mentaal zal begeleiden, de ouders krijgen tips rond coaching en materiaal, we gaan op teambuilding, enz. Werkelijk alles zullen ze bij ons kunnen leren. En we beginnen van nul. Vanaf de vraag: draag ik een onderbroek in een koersbroek?’’, aldus Gheerardyn. Merk: het volledige project is in handen van dames. De ceo van Cycling Vlaanderen, Frank Glorieux, stond wel mee aan de wieg van het initiatief, maar gaf het nadien volledig in handen van vrouwelijke teamleiders. ‘’Vrouwen zullen dit project leiden, en we garanderen ook dat elk meisje via de federatie zeer sterk zal worden opgevolgd. Om te beginnen met Jesse Vandenbulcke als de sportieve coach.’’

Cycling Vlaanderen wil in eerste instantie vooral meisjes van 16 en 17 jaar aanspreken, maar eigenlijk maakt het volgens Gheerardyn niet uit. De minimumleeftijd staat op 12 jaar, de maximumleeftijd op 18 jaar. Voorwaarde is wel dat de meisjes in competitie willen gaan. Er wordt niet gezocht naar recreatieve fietssters, die vinden al voldoende de weg naar de koersfiets. Ze zijn onder de fietsrecreanten zelfs de sterkst stijgende groep.

Dit jaar wil Cycling Vlaanderen vooral meer meisjes op de koersfiets, volgend jaar moet dat leiden tot meer deelneemsters op de Belgische kampioenschappen voor meisjes. Ook dames die uit een andere sporttak willen overstappen, zijn welkom.

Cycling Vlaanderen stelt vast dat we in België slechts om de vijf jaar een toptalent hebben als Jolien D’hoore, Lotte Kopecky of Shari Bossuyt. ‘’Als we de vijver waaruit we putten niet groter maken, loopt het mis en zullen we helemaal geen medaillewinnaars meer hebben’’, aldus Gheerardyn.

Meer info: www.cyclingvlaanderen.be

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.