Nieuw contract in WNBA legt Emma Meesseman geen windeieren: Belgian Cat zit in select clubje van topverdieners

Nieuw contract in WNBA legt Emma Meesseman geen windeieren: Belgian Cat zit in select clubje van topverdieners

Foto: NBAE via Getty Images

De Washington Mystics gaan ook komend seizoen voor de titel in de WNBA. Met Emma Meesseman (1 jaar) en Elena Delle Donne (4 jaar) bleven de Finals MVP en MVP van de afgelopen campagne in de Amerikaanse hoofdstad. Mét een serieus verbeterd contract.

De WNBA kondigde in januari aan dat de lonen van de beste basketbalvrouwen ter wereld serieus opgetrokken worden. Tijdens de play-offs kwam het aloude zeer namelijk weer naar boven: het gigantische verschil met de mannelijke atleten in de NBA.

Om een idee te geven. Meesseman verdiende vorig seizoen een brutosalaris van 117.500 dollar (iets meer dan 108.000 euro). Daarmee was ze de topverdiener bij de Mystics. Haar ploegmate Kim Mestdagh zat aan een basissalaris van 41.965 dollar (net geen 39.000 euro). De best betaalde WNBA-speelster was Jewell Loyd van Seattle met 119.500 dollar.

Borrelnootjes vergeleken met wat de mannen van de NBA krijgen. Een rookie (eerstejaars) krijgt minimaal 898.310 dollar of iets meer dan 813.000 euro. Dat minimum loopt op met jaren ervaring. Wie al vijf jaar in de NBA speelt, krijgt minimaal bijna 1,9 miljoen dollar of iets meer dan 1,7 miljoen euro. Hier valt bij op te merken dat een NBA-seizoen 82 wedstrijden duurt plus play-offs. Een seizoen in de WNBA bestaat uit 34 wedstrijden tijdens de reguliere competitie plus de play-offs.

Maar in de nieuwe overeenkomst tussen de ‘league’ en de speelstersvakbond werd wel een stevige loonsverhoging voorzien. De toppers in de WNBA kunnen komend seizoen - dit jaar van 15 mei tot 11 juli en van 16 augustus tot midden oktober - een basissalaris van 215.000 dollar (199.000 euro) per seizoen krijgen. Daar hoort Meesseman bij en dus krijgt ze bijna de helft meer dan vorig jaar. De zes anderen zijn haar ploegmate Elena Delle Donne, Tina Charles (New York), Skylar Diggins-Smith (Dallas), Brittney Griner (Dallas), Sue Bird (Seattle) en DeWanna Bonner (Phoenix). Meesseman zit dus in een select clubje.

Kim Mestdagh ging niet in op een voorstel om een tweede seizoen bij de Mystics te gaan spelen. “Mijn prioriteit deze zomer ligt bij de Belgian Cats en de Olympische Spelen. Ik wil die ervaring ten volle beleven”, klinkt het.

Nieuw contract in WNBA legt Emma Meesseman geen windeieren: Belgian Cat zit in select clubje van topverdieners
Foto: BELGA

Seizoen nummer zeven

Het wordt voor Meesseman het zevende seizoen bij de Mystics, die haar in 2013 als negentiende uit de draft kozen. In 2018 sloeg de Belgian Cat - die ook bij de Russische topclub Ekaterinburg speelt - een jaartje over om zich met de Belgian Cats op het WK te focussen.

“DC is mijn thuis als ik niet thuis ben”, zegt Meesseman op de clubwebsite. “Ik ben dan ook blij dat ik weer bij het team ben en kijk uit naar het nieuwe seizoen. We gaan voor een nieuwe titel!”

Met de 26-jarige Meesseman in het team bereikten de Mystics in vijf van zes seizoenen de play-offs. Vorig jaar leidde Meesseman hen naar de titel en werd de Belgische forward tot MVP van de finale verkozen. Dat dankte ze aan een gemiddelde van 19,3 punten, 5,5 rebounds en 2,4 assists in de play-offs.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.