Koning stelt liberaal duo Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) aan om politieke crisis te ontmijnen

Video: Belga

Na drie dagen van consultaties met de partijvoorzitters is het duo Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) woensdagavond op het paleis aangekomen. Zij moeten de impasse in de regeringsformatie oplossen die ontstond nadat Koen Geens (CD&V) vorige week vrijdag de handdoek in de ring gooide als koninklijk opdrachthouder.

De kans was groot dat de opdracht-die-niemand-wil naar liberale hoek zou gaan. Dat niet Alexander De Croo maar wel Kamervoorzitter Patrick Dewael en senaatsvoorzitter Sabine Laruelle, trouwens de allereerste vrouw in deze positie, nu aan zet zijn, komt enigszins als een verrassing. De koning heeft nu ook dit duo gevraagd de nodige politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering. Ze zullen ten laatste op 9 maart verslag uitbrengen aan de koning.

De opdracht voor de opvolgers van Geens is niet eenvoudig. De afgelopen dagen werd meer dan eens duidelijk dat de spanning te snijden valt tussen de verschillende actoren in de federale formatie. Bart De Wever (N-VA) riep zijn collega’s op een “Vlaams front te vormen”, maar die “oorlogstaal” viel niet bij iedereen in goede aarde.

LEES OOK. Vlaams front komt (voorlopig) niet van de grond, maar hoe staan de verhoudingen in de strijd om de Wetstraat?

Eerste vrouw

Net als Geens krijgt het duo liberalen geen titel voor hun opdracht. Dat zij tot 18 dagen de tijd krijgen om verslag uit te brengen, lijkt erop te wijzen dat ze vooral de rust moeten laten terugkeren. Hun functie als parlementsvoorzitter plaatst hen bovendien wat boven het politieke gewoel.

LEES OOK. Magnette verwijt Geens en De Wever “onwaarheden en persoonlijke aanvallen”

De zet van de koning doet wat terugdenken aan de formatiecrisis van 2010. Koning Albert gaf toen de voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA), een bemiddelingsopdracht nadat preformateur Elio Di Rupo voor een tweede keer zijn opdracht had moeten teruggeven, omdat de onderhandelingen op niets waren uitgedraaid.

Sabine Laruelle is overigens de eerste vrouw die een koninklijke opdracht krijgt in het kader van een regeringsvorming.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees