Nieuw proces voor ‘dokter Mabuse’ Bernard Sainz

Nieuw proces voor ‘dokter Mabuse’ Bernard Sainz

Foto: AFP

Een Parijse onderzoeksrechter heeft de Fransman Bernard Sainz voor nieuwe feiten doorverwezen naar de correctionele rechtbank. ‘Dokter Mabuse’ werd eerder immers gefilmd met een verborgen camera terwijl hij dopingadvies gaf, zo vernam persbureau AFP donderdag uit gerechtelijke bron.

De 76-jarige Sainz moet voor de correctionele rechtbank verschijnen wegens illegale uitoefening van het beroep van arts en daarbij is hij in staat van wettelijke herhaling. Daarnaast zal hij ook vervolgd worden wegens de onwettelijke uitoefening van het beroep van apotheker en hulp bij het gebruik van verboden middelen bij sporters of bij sportmanifestaties.

Het gerechtelijk onderzoek werd geopend na een documentaire met verborgen camera in het programma Cash Investigation op de Franse tv, in 2016. Sindsdien werd ‘dokter Mabuse’ al veroordeeld voor andere feiten. In februari 2019 kreeg hij een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel voor inbreuken tegen de antidopingwetgeving in het semiprofessionele en amateurwielrennen. Sainz kwam daarmee goed weg, want op 5 september 2017 werd hij door de correctionele rechtbank in Caen daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden en een boete van 20.000 euro. Op 12 december 2018 had het parket-generaal nog een gevangenisstraf van dertig maanden gevraagd, waarvan twaalf maanden met uitstel.

De zelfverklaarde natuurgeneeskundige werd ervan beschuldigd tussen mei 2007 en november 2010 amateurwielrenners en renners van semiprofessioneel niveau een dopingprotocol opgelegd te hebben. Hierbij zou de Fransman zichzelf gevoelig verrijkt hebben.

Sainz, die in het verleden in België naam verwierf omwille van zijn beruchte samenwerking met de betreurde Frank Vandenbroucke, kreeg in 2014 al een celstraf van twee jaar, waarvan twintig maanden voorwaardelijk, voor het stimuleren van dopinggebruik. Het jaar voordien moest hij drieduizend euro boete betalen in een zaak rond verboden middelen bij paarden.

Nieuw proces voor ‘dokter Mabuse’ Bernard Sainz
Sainz zou ondermeer samengewerkt hebben met Frank Vandenbroucke Foto: BELGA
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.