Tachtig afwezige bijzitters krijgen boetes tot zeshonderd euro

Tachtig afwezige bijzitters krijgen boetes tot zeshonderd euro

Foto: BELGA

De Brugse correctionele rechtbank heeft 57 mensen veroordeeld tot een geldboete van 600 euro, omdat ze bij de vorige verkiezingen niet kwamen opdagen om hun rol als bijzitter te vervullen. Voor 23 andere afwezige bijzitters werd 400 euro boete uitgesproken. Een 28-jarige Zedelgemnaar werd vrijgesproken omdat hij zijn identiteitskaart niet bij had.

Bijzitters die bij de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen van 26 mei 2019 niet of te laat naar het kiesbureau afzakten, kregen in eerste instantie van het parket een minnelijke schikking van 150 of 250 euro. Mensen die niet betaalden, moesten zich op 16 januari voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Opvallend genoeg lieten niet minder dan 55 beklaagden ook voor die zitting verstek gaan.

600 euro boete voor afwezigen

Donderdagochtend werden in totaal 80 mensen veroordeeld. Wie te laat in het kiesbureau verscheen, kreeg een geldboete van 400 euro opgelegd. De bijzitters die gewoon hun kat stuurden, werden veroordeeld tot 600 euro boete. Het ging om 24 feiten in Brugge, 17 in Blankenberge en 16 in Oostende, maar ook in onder andere Jabbeke, Tielt, Middelkerke en Torhout liepen afwezige bijzitters tegen de lamp.

Enkele beklaagden probeerden tevergeefs een excuus boven te halen. Zo beweerde een 33-jarige Oudenburgenaar dat hij niet kon lezen of schrijven, waardoor hij onmogelijk had kunnen zetelen. Een 28-jarige man uit Zedelgem werd bij verstek wel vrijgesproken. Hij bood zich met zijn oproepingsbrief aan, maar werd door de voorzitter van het kiesbureau weggestuurd toen bleek dat hij zijn identiteitskaart niet op zak had. De rechter oordeelde in die omstandigheden dat de man niet de bedoeling had om zich aan zijn burgerplicht te onttrekken. Ook een 37-jarige man uit De Haan moet geen boete meer betalen. Op het proces bleek dat hij zijn minnelijke schikking wel degelijk op tijd betaald had.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio