Generatie 2020: Het Nieuwsblad volgt 20 jaar lang 20 baby’s

Video: Het Nieuwsblad

Twintig kinderen geboren in de eerste weken van 2020. Allemaal ­onbeschreven blaadjes. Allemaal aan het begin van het grootste ­avontuur waar we allemaal hebben voorgestaan: opgroeien. En u zit mee op de eerste rij, want in ‘Generatie 2020’, ons meest ambitieuze ­project ooit, volgen we ze van heel nabij op, twintig jaar lang. Van hun eerste woordje tot hun eerste lief, van hun eerste tandjes tot hun eerste job, van de eerste keer op het potje tot de eerste keer naar de unief.

Hier zijn ze. Mats, Nils, Rosie, Millie, ­Sirus, Nilayah, Ella, Liam, Fien, Ayana, ­Loïc, ­Jules en Louis, Liv Jule, Avila, ­Noah, Viktoria, Loubna, Morris en Billie Ayawa Rose.

Twintig nieuwe levens, twintig van de naar verwachting bijna 65.000 baby’s die in Vlaanderen dit jaar geboren zullen worden. Elf meisjes, negen jongens, verschillende kleuren, andere religies, verscheidenheid in afkomst en familiegeschiedenis.

We beginnen vandaag bij het begin. De ­geboorte. Het eerste, pure contact met hun mama, in wier buik ze negen maanden ­gewoond hebben. Op deze foto’s zijn de ­baby’s hooguit een paar dagen oud, vaak zijn ze nog in het ziekenhuis gemaakt, de ­mama’s nog niet helemaal bekomen van de bevalling.

De komende maanden en jaren gaan we verder. Wie is hun papa? Hebben ze broers en zussen, opa’s en oma’s? Hoe wordt hun nieuwe leven gevierd? Waar slapen ze, wat eten ze, hoe wonen ze, waar spelen ze mee, waar zullen ze opgevangen worden als hun ouders uit werken gaan? Hoe worden ze ­opgevoed, hoe groeien ze, wat zijn hun ­talenten, hoe gaat het met hun gezondheid, waar gaan ze naar school, wie worden hun vriendjes, welke onverwachte gebeurtenissen vallen hen ten deel?

Hoe is het om geboren te worden en op te groeien in Vlaanderen anno 2020? Twintig jaar lang volgt en ­beleeft u het mee, hier tastbaar op papier in de weekendbijlage van de krant en ook online, waar u ze zal zien groeien als kool. Ooit zullen het 20 jonge mensen van 20 jaar zijn, onze generatie 2020. Leeft u mee?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees