Tiener laat in zes minuten wonderbaarlijk snooker zien op uniek toernooi, tot jolijt van het publiek: “Dit is sensationeel”

Tiener laat in zes minuten wonderbaarlijk snooker zien op uniek toernooi, tot jolijt van het publiek: “Dit is sensationeel”

Luca Brecel overleefde de eerste ronde van de Snooker Shoot Out niet. De Limburger verloor met 52-7 van drievoudig wereldkampioen Mark Williams. De amper 17-jarige Chang Bingyu plaatste zich wel voor de tweede ronde. En hoe!

Eerst en vooral: wat is dat, die Shoot Out? Het is een uniek toernooi in de snookerwereld. Er wordt slechts één frame gespeeld en dat duurt maximaal tien minuten. Wie op het einde de meeste punten heeft, wint. Ook worden de pots van spelers getimed. Tijdens de editie van 2020 in Watford is dat vijftien seconden in de eerste vijf minuten en tien seconden in de laatste vijf. Het format werd voor het eerst gebruikt in 1990 en wordt sinds 2011 jaarlijks georganiseerd. Vorig jaar werd het toernooi gewonnen door Thepchaiya Un-Nooh.

Dit jaar lijkt Chang Bingyu zich te ontpoppen tot een van de favorieten. De Chinees van 17 jaar pakte in zijn eerste wedstrijd uit met een break van 120 punten, goed voor de dan twaalfde break van meer dan 100 punten op een Shoot Out. Het was vooral de manier waarop Chang de zege pakte. De ballen lagen namelijk verre van ideaal en hij moest echt werken.

Toch deed hij er amper zes minuten en veertien seconden over. “Dit is sensationeel”, waren de commentatoren lyrisch over de nummer 99 van de wereldranglijst. Het publiek in Watford was meteen fan en liet dat regelmatig horen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.