Klacht over Sint-Annakerk afgewezen: deal met Delhaize kan doorgaan

Klacht over Sint-Annakerk afgewezen: deal met Delhaize kan doorgaan

Foto: fvv

Gent -

De Oost-Vlaamse gouverneur verwerpt een klacht over de deal met Delhaize voor de Sint-Annakerk. Niets staat de Stad Gent nog in de weg om het kerkgebouw in erfpacht te geven voor 99 jaar aan de supermarktketen.

De tegenstanders van de komst van een markthal, wijnbar en restaurant in de Sint-Annakerk in Gent bijten voorlopig in het zand met hun juridische strijd. De actiegroep SOS Sint-Anna was naar de Oost-Vlaamse gouverneur getrokken om de deal tussen de Stad Gent en Delhaize tegen te houden.

Maar waarnemend gouverneur Didier Detollenaere heeft beslist dat de klacht niet gegrond is. Dat betekent dat de deal met Delhaize officieel ondertekend kan worden. Dat was nog niet gebeurd, in afwachting van de klacht, zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen van Stadsontwikkeling. “De gouverneur bevestigt dat we de procedure correct hebben gevolgd. Nu kunnen we verder.”

De ambitie is om tegen eind 2022 of begin 2023 de deuren te openen van de vernieuwde Sint-Annakerk.

LEES OOK In detail: dit zijn de plannen van Delhaize met de Sint-Annakerk

30.000 euro per jaar

De klacht ging over de ‘erfpachtovereenkomst’ die het stadsbestuur liet goedkeuren op de gemeenteraad in december. Daarin staat dat Delimmo, de vastgoedpoot van Delhaize, het kerkgebouw mag gebruiken voor 99 jaar voor een te indexeren 30.000 euro per jaar.

De supermarktketen belooft het kerkgebouw, dat in niet te beste staat is, aan de buitenkant te restaureren en aan de binnenkant in stand te houden. De kosten voor de buitenkant worden op 5,5 à 6 miljoen euro geschat. Delhaize zal die kosten eigenhandig betalen, in afwachting van subsidies. Dat kan jaren duren.

LEES OOK Plannen van Delhaize met Sint-Annakerk officieel goedgekeurd, in mineur

Benefietavond

Volgens de actiegroep was er geen grondig marktonderzoek gevoerd naar een toekomst van de kerk, maar de gouverneur wijst dat af. Er zijn wel heel wat kandidaten komen kijken naar de kerk, onder meer Studio 100.

Een reeks klachten over de procedure van de bisschop en de plannen met de kerk, worden ook afgewezen. In de erfpachtovereenkomst is ook een opschortende voorwaarde ingeschreven: Delhaize wil minstens één miljoen euro subsidies krijgen vanuit Vlaanderen voor de dure restauratie. Ook dat kaart de actiegroep aan, maar wijst de gouverneur af.

De actiegroep kan nog naar de Raad van State trekken om de erfpachtovereenkomst alsnog aan te vechten. Maar zo’n procedure duurt al snel enkele jaren en is kostelijk. De actiegroep organiseert dit weekend alvast een benefietavond om geld in te zamelen voor haar juridische strijd.

LEES OOK Na de Sint-Annakerk, wat met de andere vijf kerken van de Stad Gent?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio