In de schaduw van Evenepoel, het knappe profdebuut van Ilan Van Wilder: “Bergop kan ik de beteren volgen”

In de schaduw van Evenepoel, het knappe profdebuut van Ilan Van Wilder: “Bergop kan ik de beteren volgen”

Foto: Photo News

Drieëndertig seconden na Miguel Angel Lopez rondde ook Ilan Van Wilder de top van de Malhao. De leeftijdsgenoot van Remco Evenepoel maakt in de Ronde van de Algarve zijn profdebuut en doet dat niet onaardig. “Ik had vooraf gehoopt bergop de beteren lang te kunnen volgen en dat lukt ook. Jammer van die twee lekke banden in de eerste bergrit”, aldus de negentienjarige jongeman uit Opwijk

LEES OOK (N+).Remco Evenepoel komt geen enkel moment in de problemen in koninginnenrit: “Dit was de perfecte race”

Ilan Van Wilder is de jongste renner uit de WorldTour, maar wordt in de Ronde van de Algarve door zijn ploeg Sunweb behandeld als een routinier. Zowel donderdag tijdens de eerste bergrit als zaterdag naar Malhao kreeg de negentienjarige renner zes lijfwachten mee. De ploeg reed vol voor hem in dienst. Van Wilder bedankte het vertrouwen. Hij eindigde op Malhao als zestiende, één plek achter Greg Van Avermaet. In de tussenstand staat hij momenteel op de 22ste plaats, maar gezien zijn sterke tijdrit zit een plek bij de eerste twintig renners er zeker in. Best knap voor zijn eerste profkoers. “Het had er nochtans nog mooier kunnen uitzien. In de etappe naar de Alto Da Foia reed ik in de finale twee keer lek. De eerste keer was net voor een klimmetje. Mijn ploeg bracht mij terug, maar net toen ik terug aansloot stond ik een tweede keer plat. Omdat er op dat moment veel renners uit het peloton begon te lossen, werd er door de volgwagens barrage gemaakt. Om dan terug te komen aansluiten, heb ik veel energie moeten verspillen.”

Twee lekke banden

Energie die hij in de finale te kort kwam. Op vier kilometer van de top van de Alto Da Foia moest hij lossen om finaal 2’05” na zijn leeftijdsgenoot Remco Evenepoel over de streep te bollen. “Ik was enorm ontgoocheld. Niet dat ik Remco zijn sprint had kunnen volgen, maar ik ben er heilig van overtuigd dat ik wel mijn wagon had kunnen aanhangen in de groep der favorieten.” Zonder die twee lekke banden had Van Wilder daags voor de tijdrit niet op de 22ste plaats gestaan, maar comfortabele in de top vijftien. Dat scheelt een eind in de perceptie, maar de jongeman uit Opwijk laat het niet aan zijn hart komen. “Ik heb voor mezelf bewezen dat ik dit niveau aan kan. Ik had het vooraf ergens gehoopt en ben blij dat ik aan mijn eigen verwachtingen en die van de ploeg kan voldoen”, aldus Van Wilder, die zich bij zijn volgende wedstrijd mag opmaken voor zijn debuut in de WorldTour. Op 7 maart staat hij in dienst van Tiesj Benoot aan de start van de Strade Bianche. Nadien volgen Nokere Koerse, de Brabantse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Van Wilder zal dus op dezelfde dag als de vier maanden oudere Evenepoel zijn eerste monument afwerken.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.