Gentse ‘doggybag’ wordt gemiddeld 36 keer per dag gevraagd

Gentse ‘doggybag’ wordt gemiddeld 36 keer per dag gevraagd

Foto: Fred Debrock

Gent -

Op vijf jaar tijd zijn in Gent 65.000 exemplaren uitgedeeld van het ‘restorestje’, een lokale variant van de ‘doggy bag’ waarmee je in een restaurant de restjes mee naar huis kan nemen. Op een gemiddelde dag worden er zo’n 36 van die doosjes uitgedeeld.

“De Belg gooit jaarlijks tussen de 15 en de 23 kilogram eten weg”, zegt Simon November van Test Aankoop. “Het is fantastisch om te zien hoe ver de Stad Gent hier nu mee staat. Hopelijk zullen nog meer andere steden dit snel oppikken of kan er op Vlaams niveau budget worden gevonden.”

Het ‘restorestje’ is een doosjes dat in 2014 werd gelanceerd door Test Aankoop en de Stad Gent. Het gaat om een kartonnen doosje dat in heel wat Gentse horecazaken gratis ter beschikking is voor wie overschot van eten mee naar huis wil nemen.

De Stad Gent maakt de doosjes, restaurantuitbaters kunnen ze gratis ophalen. “Vandaag doen al 178 Gentse restaurants mee. Gemiddeld worden zo’n 36 restjes meegenomen per dag, goed voor ongeveer 13.000 Restorestjes per jaar”, zegt Tine Heys (Groen), schepen van Milieu.

Om het vijfjarige bestaan van het concept te vieren, werd zaterdag op de Korenmarkt gratis taart uitgedeeld uit een gigantische ‘restorestjes-doos’.

Gentse ‘doggybag’ wordt gemiddeld 36 keer per dag gevraagd
Foto: bst
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio