Aantal besmettingen met coronavirus in Italië stijgt snel

Aantal besmettingen met coronavirus in Italië stijgt snel

Foto: Photo News

In Italië zijn ondertussen al 79 mensen besmet met het nieuwe coronavirus (COVID-19), en de vrees groeit dat het aantal nog zal stijgen. Verschillende dorpen in het noorden van het land zijn in lockdown geplaatst en evenementen zoals carnavalsstoeten werden afgelast. Twee mensen stierven in Italië al aan het virus.

Eerder op de dag was er nog sprake van 51 besmettingen. In Lombardije werden zaterdagavond al 46 besmettingen geteld, terwijl het aantal besmette personen in Venetië steeg tot 12. Zaterdagavond werd ook een eerste besmetting in de regio Piëmont gemeld, die gelinkt is aan de uitbraak in Lombardije. Bij de 79 zijn ook drie mensen, waaronder twee Chinese toeristen, die het virus enkele weken geleden buiten Italië hadden opgelopen, en een jonge patiënt die zaterdag uit het ziekenhuis in Rome werd ontslagen.

Italië is zo het Europese land met de meeste COVID-19-besmettingen. In Duitsland werden 16 besmettingen geregistreerd, in Frankrijk 12, inclusief een overleden patiënt. België telt één besmetting.

In Italië groeit ondertussen de bezorgdheid over een nog grotere verspreiding van het virus, en er worden dan ook uitgebreide maatregelen genomen. In tien gemeenten in Lombardije blijven scholen en een groot deel van de winkels voorlopig gesloten en grote evenementen zoals kerkdiensten, carnavalsfeesten en sportevenementen werden afgelast. En ook in Venetië worden maatregelen genomen.

LEES OOK. Viroloog Marc Van Ranst na Europese corona-doden: “Er is sprake van een pandemie, we moeten een versnelling hoger schakelen en voorbereidingen treffen”

In de getroffen regio’s is een tiental steden in een semi-lockdown geplaatst, waarbij het grootste deel van de openbare plaatsen gesloten is, behalve enkele essentiële winkels en de apothekers van wacht. Meer dan 50.000 mensen hebben de vraag gekregen om thuis te blijven en om gesloten ruimtes te vermijden, en treinen stoppen op bevel van de autoriteiten niet meer in bepaalde stations.

Premier Giuseppe Conte riep zaterdag en crisisvergadering samen met de civiele bescherming en hield ook een bijzondere ministerraad. Hij schreef op Facebook dat nieuwe uitzonderlijke maatregelen overwogen moeten worden. Verwacht wordt dat in Lombardije risicopatiënten in gebouwen van het leger in quarantaine geplaatst zullen worden.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer