Ondanks conflict met machtige vakbond: Bernie Sanders op weg naar winst in Nevada

Ondanks conflict met machtige vakbond: Bernie Sanders op weg naar winst in Nevada

Foto: AP

De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen. Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat de senator van Vermont de grote winnaar is. Een conflict met een zeer machtige vakbond in Nevada baarde de campagne zorgen, maar met ongeveer 50% van de stemmen geteld, staat de senator flink voor op zijn rivalen. Joe Biden strandt voorlopig op de tweede plaats. Sanders is stilaan de absolute favoriet voor de democratische nominatie.

Oud-burgemeester Pete Buttigieg, die de eerste en betwiste voorverkiezingen van Iowa won, neemt de derde plek in. Elizabeth Warren strandt met- voorlopig - 10 % van de stemmen - op de vierde plaats. In totaal kunnen nog acht Democratische kandidaten de officiële presidentskandidaat van hun partij worden. De winnaar neemt het in november op tegen president Donald Trump.

Ondanks conflict met machtige vakbond: Bernie Sanders op weg naar winst in Nevada
Foto: REUTERS

Sanders, die op voorhand al favoriet was in Nevada, is vooral populair onder jonge Democraten. Onder stemgerechtigden jonger dan 30 - die echter slechts 17% van het totale electoraat opmaken - geeft 66% aan voor Sanders te hebben gestemd.

Bij latino en afro-Amerikaanse kiezers is de senator uit Vermont zeer populair. Mede dankzij Spaanstalige campagneadvertenties op televisie, radio, sociale media. Sanders adverteerde ook op streamingdiensten zoals Spotify. Op basis van entrance polls (waarbij kiezers gevraagd wordt op wie ze gaan stemmen voor ze hun stem uitbrengen nvdr.) gaf 44% van niet-blanke kiezers aan voor Sanders te kiezen. Biden was dan weer populair voor 60-plussers.

Ondanks conflict met machtige vakbond: Bernie Sanders op weg naar winst in Nevada
Foto: AFP

Spanningen met Nevada vakbond

Even zag het er niet goed uit in Nevada vanwege spanningen tussen het kamp Sanders en leden van de Culinary Union, een vakbond die de casino- en hotelsector in Nevada vertegenwoordigt. Leden van die vakbond koesterden de vrees dat het gezondheidszorgplan van Sanders - dat komaf zou maken met het private verzekeringsmodel - hen minder (goed) zal dekken dan de ziekteverzekering die de vakbond jaren geleden uit de brand sleepte. De spanningen zijn opmerkelijk omdat Sanders doorheen zijn politieke carrière altijd een groot voorstander is geweest van vakbonden.

Uiteindelijk gaf The Culinary Union geen stemadvies en raadde leden aan te stemmen ‘voor hun kernwaarden’. Dit leidde tot een verhit debat en zelfs bedreigingen vanwege fanatieke Bernie-supporters aan het adres van vakbondsleden. Sanders veroordeelde de bedreigingen met klem.

“Intergenerationeel en divers”

Tijdens een overwinningsspeech in San Antonio, Texas, prees Sanders zijn ‘intergenerationele en diverse’ kiezers. “In Nevada, New Hampshire en Iowa hebben we aangetoond dat geen enkel andere campagne kan rekenen op zo’n breed gedragen volksbeweging als wij. Dit is nog een reden waarom we gaan Donald Trump gaan verslaan.”

LEES OOK. Clint Eastwood die eerder Trump steunde, roept op om voor Michael Bloomberg te stemmen

“Ze denken dat ze ons gaan verslaan door ons te verdelen. Ze doen dat op basis van huidskleur, religie of seksuele voorkeur. We gaan winnen omdat we exact het tegenovergestelde doen. We brengen mensen samen.” Toen de vrouw van Sanders, Jane O’Meara Sanders, het podium opkwam, introduceerde de senator uit Vermont haar als “de volgende first lady van de VS”.

Enter: Bloomberg

De verschillende kandidaten kijken ondertussen ook al verder naar Super Tuesday op 3 maart, wanneer ook ex-burgermeester van New York Michael Bloomberg de arena betreedt. Die nam woensdag voor het eerst deel aan een debat, en werd meteen stevig door het slijk gehaald door de andere kandidaten. Zo kwam onder meer het “stop and frisk”-beleid aan bod dat hij als burgemeester van New York invoerde en ook het seksisme in zijn bedrijf werd aangehaald. Het feit dat Bloomberg al verschillende keren van partij was veranderd, werd hem eveneens aangerekend. Verschillende kandidaten laakten eerder ook al het feit dat hij als miljardair een verkiezing kan afkopen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees