152 besmettingen in heel het land

Derde persoon met coronavirus overleden in Italië: reisadvies aangepast

Derde persoon met coronavirus overleden in Italië: reisadvies aangepast

In Italië is een derde patiënt die besmet was met het coronavirus overleden. Het aantal besmettingen met Covid-19 in Italië is in enkele dagen tijd ook spectaculair gestegen. Er is sprake van ‘de grootste uitbraak van het virus buiten Azië’, met intussen 152 gevallen. In het noorden van het land zijn enkele zwaar getroffen steden van de buitenwereld afgesloten. Tienduizenden mensen moeten er binnen blijven en kunnen geen kant meer op. In de rest van het land gaan voetbalwedstrijden niet door, modeshows van de modeweek in Milaan vinden plaats achter gesloten deuren en in Venetië is het carnaval afgelast.

In Italië is een derde patiënt besmet met het nieuwe coronavirus overleden, zo heeft de gezondheidscommissaris van de regio Lombardije, Giulio Gallera, gemeld. Het nieuwe slachtoffer was een oudere vrouw die als kankerpatiënte in een ziekenhuis lag in de stad Crema en die positief getest had op het coronavirus, zei Gallera.

Het aantal besmettingen is zondag in Italië al opgelopen tot 152. Met drastische maatregelen als verboden zones wil Italië de snelle verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegengaan. Verscheidene gemeenten in het noorden van Italië werden afgesloten, zodat het virus niet op de economische metropool Milaan, het toeristische Venetië en andere regio’s overslaat.

Het carnaval en alle sportevenementen van Venetië werden afgelast, musea en scholen moeten in de hele regio Veneto dicht blijven tot 1 maart, zo maakte de president van de regio, Luca Zaia, zondag bekend.

“Het doel is de gezondheid van de Italiaanse bevolking te beschermen”, zei premier Giuseppe Conte zondag na crisisberaad. Eerst zullen veiligheidstroepen de regio’s afsluiten. “Indien nodig zullen dat ook de strijdkrachten zijn.” Wie de versperringen tracht te omzeilen, riskeert strafrechtelijk vervolgd te worden.

Noorden van het land

Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus in het noorden van het land te voorkomen. “In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan”, stelde hij op een persconferentie.

Derde persoon met coronavirus overleden in Italië: reisadvies aangepast
Foto: Photo News

In tien gemeenten in regio Lombardije zijn scholen en een groot deel van de winkels tijdelijk gesloten. De ongeveer 50.000 inwoners wordt aangeraden vooral thuis te blijven. Grote evenementen, zoals kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportwedstrijden, zijn verboden.

De noodmaatregelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zowat 50.000 mensen, die al het verzoek hadden gekregen thuis te blijven. Scholen en bedrijven moeten in die gebieden de deuren sluiten.

Het gaat om elf steden: tien in de regio Lombardije en één nabij Padua in de noordwestelijke regio Veneto. Bedrijven en sportclubs houden er de deuren toe, matchen en evenementen zijn er afgelast. Codogno, een gemeente op een 60-tal kilometer van de Lombardische hoofdstad Milaan, geldt als het centrum van de besmetting met het Covid-19-virus. Codogno telt 15.000 inwoners, van wie er veel in Milaan werken. Het openbare leven is er stilgevallen.

Derde persoon met coronavirus overleden in Italië: reisadvies aangepast
Foto: EPA-EFE

LEES OOK. Carnaval Venetië afgelast na twee coronabesmettingen in de stad: “Er zullen nog drastische maatregelen volgen”

De civiele bescherming heeft duizenden bedden ter beschikking in legerfaciliteiten en hotels om eventueel zieken of mensen in quarantaine op te vangen.

Milan Fashion Week

Ook de modeweek in Milaan blijft niet gespaard van het virus. Volgens Bloomberg werden in de stad twee besmettingen vastgesteld. Modehuis Armani heeft besloten om de slotshow zondag achter gesloten deuren te houden uit angst voor het virus. “De show zal gefilmd worden zonder publiek, zonder pers en zonder inkopers”, klinkt het. De show zal uitgezonden worden op de sociale media van het modehuis. “We hebben deze beslissing getroffen om de gezondheid van onze gasten te beschermen.”

Derde persoon met coronavirus overleden in Italië: reisadvies aangepast
Foto: EPA-EFE

Ook voetbalwedstrijden, waar onder meer onze landgenoten Romelu Lukaku en Dries Mertens normaliter in actie gingen komen, zijn afgelast.

LEES MEER. Coronavirus teistert Serie A: Romelu Lukaku, Timothy Castagne en Radja Nainggolan komen zondag niet in actie

Derde persoon met coronavirus overleden in Italië: reisadvies aangepast
Foto: AP

Buitenlandse Zaken waarschuwt toeristen in Italië: volg instructies lokale autoriteiten

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangepast voor Belgen die willen reizen naar Italië. De Belgische overheid raadt aan om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen en zich te informeren.

In elf Noord-Italiaanse gemeenten hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen: Codogno, Casapusterlengo, Castiglione van Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo; Somaglia; San Fiorano; Terranova dei Passerini en Vo Euganeo. Op sommige plaatsen geldt een in- en uitreisverbod, en zijn evenementen afgelast of openbare instellingen gesloten.

“Het wordt aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen, en/of op de site van het ministerie van Volksgezondheid: http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus (externe link) en navraag te doen bij informatie-hotline 1500”, staat te lezen in het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Besmettingsrisico is laag tot matig in EU, zegt Europees agentschap

Het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zegt dat het risico op een besmetting met het nieuwe coronavirus in Europa “laag tot matig” is, na de snelle verspreiding van het virus in Italië.

De waarschijnlijkheid van verdere besmettingen in de Europese Unie, de eurozone en Groot-Brittannië is klein, maar kan niet worden uitgesloten door de vele onzekere factoren, zegt ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) in een risicobeoordeling.

Door de aanwezigheid van het virus in verscheidene landen buiten Europa is het nu meer waarschijnlijk dat reizigers uit andere landen dan China het virus naar Europa brengen, aldus ECDC. De directrice van het agentschap, Andrea Ammon, zegt dat de komende dagen een toename verwacht wordt in Italië en mogelijk in andere delen van de EU.

Een nieuwe risicobeoordeling zal maandag gegeven worden volgens een woordvoerder van het Europese agentschap, dat in Solna bij Stockholm gevestigd is.

China: 2.400 doden

De dodentol van de coronavirus-epidemie in China is zondag opgelopen tot meer dan 2.400. In de centrale provincie Hubei, het epicentrum van de epidemie, zijn nog eens 96 mensen overleden.

De overgrote meerderheid van de nieuwe sterfgevallen zijn geregistreerd in Wuhan, de hoofdstad van Hubei, zo blijkt uit het dagelijkse bulletin van de provinciale gezondheidscommissie.De commissie rapporteerde ook 630 nieuwe bevestigde gevallen van besmetting in de provincie, waardoor het totaal van besmettingen op het Chinese vasteland nu uitkomt op ongeveer 77.000. De Chinese autoriteiten hebben verwarring gecreëerd over het aantal besmettingen door hun telmethode herhaaldelijk te wijzigen.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer