Zandstorm teistert Canarische Eilanden: vliegverkeer hervat

Video: Reuters / Twitter

Op de Canarische Eilanden zorgt een grote zandstorm voor flink wat problemen. Alle vluchten van en naar Gran Canaria werden aan de grond gehouden, maar konden zondag hervat worden. Ook op Tenerife zouden de twee luchthavens gesloten zijn. Enkele vluchten die aanvankelijke op Brussels Airport gingen landen, zijn niet vertrokken, omdat het zicht te slecht is. Op foto’s is te zien dat de lucht oranje kleurt en de visibiliteit beperkt is tot luttele meters.

OPROEP. Zit u vast op Tenerife of Gran Canaria? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be

Het vliegverkeer van en naar Gran Canaria en Tenerife is zondag hervat. Vliegvelden op die eilanden moesten zaterdag sluiten vanwege een zandstorm, die de lucht oranje kleurde. De zandstorm is in hevigheid afgenomen. Reizigers moeten wel nog rekening houden met vertragingen.

In totaal werden circa 280 vluchten geannuleerd of omgeleid, zo meldt AENA, het bedrijf dat Spaanse vliegvelden beheert. Vermoedelijk kwam het zand overwaaien vanuit de Sahara.

Op sommige plaatsen werden zaterdag windstoten gemeten van 160 kilometer per uur. Die bemoeilijkten ook het werk van brandweermannen, die in het zuidwesten van Gran Canaria bosbranden proberen te blussen. Ook blusvliegtuigen kunnen moeilijk bij de branden komen, die ongeveer 300 hectare grond hebben verwoest. Ongeveer 500 mensen zijn uit de regio geëvacueerd.

De weersvoorspelling voor de Canarische Eilanden beloven de komende dagen weinig beterschap. Er worden windstoten verwacht van boven de 100 kilometer per uur. Om die reden zijn alle voetbalwedstrijden op de eilanden voor zondag afgelast en wordt het gros van de feestelijkheden rond Carnval voorlopig afgeblazen. Tot overmaat van ramp kampt het land ook nog met hevige bosbranden.

“De stoelen vliegen hier door de tuin door de extreme windstoten”, twittert de Nederlandse Melissa. Een andere Nederlander die er zit, meldt aan De Telegraaf dat vele vakantiegangers op de luchthaven de nacht mogelijk zonder slaapplek moeten doorkomen. “De toestand is rommelig.”

Calima

De oorzaak van de overlast is een krachtige oostelijke wind die door de lokale bevolking ook wel de Calima wordt genoemd. Deze wind blaast zand en stof vanuit de Sahara naar de Spaanse eilanden. Dat gebeurt een paar keer per jaar, de ene keer heftiger dan de andere.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees