Zware kritiek uit joods-Israëlische hoek op “het Belgische haatfestival dat bekendstaat als Aalst Carnaval”

Zware kritiek uit joods-Israëlische hoek op “het Belgische haatfestival dat bekendstaat als Aalst Carnaval”

Foto: BELGA

Aalst -

Nu stilaan duidelijk wordt dat dit jaar een flink aantal joodse karikaturen meeloopt in en rond de Aalsterse carnavalstoet, duiken ook de eerste internationale reacties op via Twitter. En vooral Israëlische media en internationale belangenorganisaties zijn niet mals.

In Aalst zijn zondag meer dan 20 accreditaties aangevraagd door buitenlandse mediaorganisaties. Het gaat om Europese nieuwsorganisaties en persagentschappen. Israëlische nieuwsredacties zijn niet ter plaatse, blijkt uit een laatste stand van zaken op zondag, maar die worden wel op de hoogte gehouden, onder meer door agentschappen als Reuters en AP.

En met name de Israëlische tonen zich op Twitter allerminst positief over de eerste beelden die ze te zien kregen.

De Israëlische krant ‘The Jerusalem Post’ valt vooral over de beelden van carnavalisten die zich verkleed hebben als ‘joodse mieren’.

Het AJC Transatlantic Institute is de Europese afdeling van het Amerikaans Joods Comité, een wereldwijde belangenorganisatie. Zij vragen dat de EU een onderzoek instelt naar “het Belgische haatfestival dat bekendstaat als Aalst Carnaval”.

Daniel Schwammenthal, directeur van datzelfde AJC Transatlantic Institute en naar eigen zeggen opinieschrijver voor de Wall Street Journal, uit zijn persoonlijke verontwaardiging op Twitter. “Als dit de EU-waarden niet schendt, dan hebben die waarden geen zin. De EU moet een onderzoek instellen naar België dat dit soort groteske antisemitische haat laat plaatsvinden.”

LEES OOK.Invloedrijke Joodse belangenvereniging vraagt Europees onderzoek naar Aalst Carnaval

Het US Holocaust Museum vindt dat “evenementen zoals Aalst Carnaval die antisemitisme promoten en haat of zelfs geweld verspreiden door alle geledingen van de maatschappij afgekeurd moeten worden”.

Amir Tsarfati van de Israëlische nieuwssite ‘Behold Israel’ vindt dat België “beschaamd moet zijn dat het deze pure jodenhaat toelaat”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees