Vlaamse overheid loopt leeg: aantal vrijwillige ontslagen verdubbeld in vijf jaar

Themabeeld

Themabeeld © Shutterstock

Het aantal vrijwillige ontslagen bij de Vlaamse overheid is de voorbije vijf jaar tijd verdubbeld. Dat schrijft De Standaard, op basis van cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). De Vlaamse overheid voelt blijkbaar de gevolgen van de concurrentieslag op de krappe arbeidsmarkt, klinkt het.

jvh

Vorig jaar namen 393 Vlaamse ambtenaren vrijwillig ontslag, blijkt uit cijfers van Somers. In 2014 waren dat er slechts 188. Dezelfde tendens geldt voor ontslagen met onderlinge toestemming. Dat aantal steeg van 76 in 2014 naar 253 in 2019. De Vlaamse overheid voelt blijkbaar de gevolgen van de concurrentieslag op de krappe arbeidsmarkt, klinkt het. “Dit wijst erop dat ook de overheid competitiever zal moeten worden”, zegt Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open VLD).

Somers werkt intussen aan een uitdoofscenario voor de vaste statutaire benoemingen bij de Vlaamse overheid, om de omslag te maken naar een flexibel systeem met contractuelen. Op dit moment is ongeveer 70 procent van de meer dan 28.600 Vlaamse ambtenaren vastbenoemd. Somers gaat daarover nog overleggen met de overheidsvakbonden. Het uitdoofscenario voor vaste benoemingen ligt daar gevoelig.

Meer over Werkgelegenheid

Video

Keuze van de redactie