Auto rijdt opzettelijk in op carnavalstoet in Duitsland: 30 gewonden

Zeker dertig personen zijn maandagmiddag gewond geraakt nadat een auto was ingereden op een carnavalstoet in Volkmarsen, in de Duitse deelstaat Hessen. De chauffeur en een tweede verdachte zijn opgepakt. De politie spreekt van een bewuste daad. Dat de chauffeur onder invloed was, zoals lokale media weten, wil het parket niet bevestigen. Alle carnavalactiviteiten in Hessen zijn afgelast.

De carnavalstoet was volop aan de gang maandagmiddag toen rond 14.30 u. een zilverkleurige Mercedes op de toeschouwers is ingereden.

Volgens getuigen kwam de wagen pas dertig meter nadat hij de eerste toeschouwers van het voetpad had gemaaid tot stilstand. Hij zou bewust sneller en sneller zijn gaan rijden om zo veel mogelijk mensen te kunnen raken, zeggen omstaanders.

Auto rijdt opzettelijk in op carnavalstoet in Duitsland: 30 gewonden
Foto: Uwe Zucchi/dpa

“Overal lagen gewonden. Veel kinderen ook.”

Ooggetuige Elmar Schulten zei: “Toen ik aankwam lagen er 15 mensen op de grond, waaronder veel kleine kinderen. Overal was er gehuil en geschreeuw. Iedereen was in paniek. De politie moest de chauffeur beschermen, anders waren mensen hem ongetwijfeld te lijf gegaan.”

De politie heeft intussen bevestigd dat de chauffeur bewust op de mensen heeft ingereden. Of hij bekentenissen heeft afgelegd tijdens een eerste verhoor, wil de commissaris voorlopig niet vertellen. De man is wel aangehouden.

Maandagavond is nog een tweede arrestatie gebeurd. Dat heeft de president van de politie in Frankfurt, Gerhard Bereswill, gezegd.Wie de tweede verdachte is en wat zijn rol was, is nog niet bekend.

Woordvoerder Henning Hinn van het hoofdkantoor van de politie in Noord-Hessen bevestigt dat de bestuurder een 29-jarige man is uit de regio Volkmarsen. Hij zegt dat de man opzettelijk de menigte binnenreed.

Het parket-generaal van Frankfurt, dat het onderzoek naar het incident in Volkmarsen naar zich toe heeft getrokken, voert tegen de 29-jarige Duitser onderzoek naar poging tot vrijwillige doodslag, zo heeft de regionale radio-omroep op gezag van een woordvoerder gemeld.

Over een motief kon de woordvoerder nog niets zeggen. Het parket onderzoekt “in alle richtingen”. Volgens lokale media was de man zwaar onder invloed van drank en/of drugs. Maar dat willen politie of parket niet bevestigen in het belang van het onderzoek.

De man stond niet als extremistisch bekend, zo hebben meerdere Duitse media gemeld. Wel vernam het Duitse persbureau DPA dat hij geen onbekende was voor politie en gerecht.

Auto rijdt opzettelijk in op carnavalstoet in Duitsland: 30 gewonden
Foto: AFP
Auto rijdt opzettelijk in op carnavalstoet in Duitsland: 30 gewonden
Foto: Uwe Zucchi/dpa
Auto rijdt opzettelijk in op carnavalstoet in Duitsland: 30 gewonden
Foto: AFP

Er vielen uiteindelijk geen 15 gewonden, zoals eerst was gezegd, maar 30. Ze zijn intussen allemaal naar ziekenhuizen in de buurt overgebracht. Sommigen per helikopter. Zeven zijn er erg aan toe, maar niemand zou in levensgevaar verkeren.

Volkmarsen is een klein stadje in het district Waldeck-Frankenberg met ongeveer 6.800 inwoners. Het ligt op ongeveer 30 kilometer van Kassel.

Volgens de plaatselijke brandweer was er op zondag al een incident tijdens een carnaval in een zaal in Volkmarsen. Het brandalarm ging daar verschillende keren af. Het bleek telkens om vals alarm te gaan. Of er een verband is, is nog niet geweten.

Stilaan komen ook de eerste reacties binnen na de vreselijke daad op de stoet in Volkmarsen (Hessen). Premier van Hessen Volker Bouffier en de districtbeheerder van het district Waldeck-Frankenberg, Dr. Reinhard Kubat, zeggen diep getroffen te zijn. “Ik ben geschokt omdat zo veel onschuldige mensen ernstig gewond zijn geraakt. Ik ben in gedachten bij de slachtoffers en hun familieleden en vrienden”, zegt Bouffier.

Carnavalstoeten afgelast

Districtsbestuurder Reinhard Kubat was zelf op de stoet aanwezig. “Dit is een vreselijke gebeurtenis”, zegt hij.

Na het incident maandagmiddag werden alle carnavalsoptochten in Hessen geannuleerd, zei de politie intussen. Ook in Mainz heeft de politie op het incident in Volkmarsen gereageerd en gebruikt nu drones om toegangswegen te bewaken. “Het doel is om ‘opvallende voertuigbewegingen’ onmiddellijk te herkennen en op te treden.”

Toegangswegen op de omloop van de stoeten zijn overal in Duitsland extra bewaakt door voertuigen die dwars over de weg staan zodat geen wagens meer door kunnen.

Auto rijdt opzettelijk in op carnavalstoet in Duitsland: 30 gewonden
Foto: AFP

In de deelstaat Hessen vond vorige week nog een racistische aanslag plaats. De dader schoot toen in Hanau, op 200 kilometer van Volkmarsen, tien mensen dood voor hij zelfmoord pleegde. Er zou volgens de politie geen verband zijn.

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN